Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas veenduda, et palkmaja seinas enam kahjurid edasi ei tegutse?30.03.2016

Lihvin seinu ühes palkmajas, mis on ca 100 aastat vana. Vanasti kattis välisseinu laudis ning sees oli kõva papp, millel tapeet. Nüüd on maja renoveeritud. Siseruumides on vana seinakate maas, et palk saaks ilutseda. Kahjurid ja ilmselt ka niiskus on sellele palju liiga teinud. Osad palgid (põrandamale lähemal) on päris hallid ja pudisevad ka sõrmega üle tõmmates ning lihvides pudiseb nendest aukudest putukate poolt tekitatud tolmu. Plaan on seinad vahaga üle võõbata.
Kas need putukad tegutsevad seal edasi? Kuidas see kindlaks teha? On ehk muu moodus nendest vabanemiseks peale brigaadi kohale kutsumise? Kui suur oht on see renoveeritud majale?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Puidukahjurite olemasolu ei ole kerge märgata, nende areng kestab aastaid ja avastada saab neid alles pärast seda, kui mardikad on puidust lahkunud. Tekivad nn lennuavad ja nende seest pudeneb puidupulbrit. Kui on näha värsket pudupulbrit siis tuleb kindlasti hakata tegelema kahjurite hävitamisega.
Samuti peab palkide seisukorra üle kontrollima ehitusspetsialist ja vastavalt tema soovitustele tuleb ilmselt põranda lähedal asuvad palgid välja vahetada.
Peale seda palgid töödelda puidukahjurite tõrjevahendiga "Woodworm" ja alles seejärel vahaga võõbata.
Nimetatud toodet saab osta meie kontorist. Võtke ühendust tel 6501860.