Kahjurite tõrje


Küsimus: Putukad palkmajas, mis valged kookonid need on?13.09.2011

Tegu on vana palkmajaga. Remondi käigus sai vanad seinaplaadid eemaldatud, all olevatel palkidel olid mõnes kohas sellised ca 5-7cm pikkused valged pehmed "kookonid".
Need pikad peened kookonid asetsesid üksteise järel reana. Need tundusid pigem tühjad, kiskusime nad maha ning panime uue seinakatte peale.
Palgis ei märganud otseselt auke või muid selliseid kahjustusi.
Nüüd aga on aegajalt kusagilt seina seest või ka lae pealt (mis on samuti palgist) kuulda krõbinat. Tundub nagu rohkem öösiti.
Kas tegu võib olla üraskiga? Kas nad tulevad ka vanasse maja (ligi 80a vana). Palk on ju ammu kuivanud ning tegu ka kooritud palgiga. Uues seina konstruktsioonis sai kasutatud ka värskemast puidust laudu, kas see võis nad kohale meelitada? Ometi need kookonid olid juba enne seal.
Ühtegi putukat pole näinud.
Millega võiks tegu olla? Ja mis nende vastu aitaks? Kas nad on majale kahjulikud?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Väga raske on nõu anda, kui ei ole teada kes seal otseselt tegutseb.
Kõige ohtlikumad puithoonete kahjustajad meie tingimustes on mardikaliste hulka kuuluvad toonesepad, keda kutsutakse ka puidukoiks. Nimetatud mardikad on väikesed, umbes 2,5-5 mm pikkused, silindrilise kehaga, tumepruuni, musta või punaka värvusega. Tooneseplastest levinum ja kõige suuremat kahju tekitav on mööbli-toonesepp. Viimasest veidi suurem liik – suur-toonesepp on samuti suur kahjur. Harvem võib leida hääletut-tooneseppa.
Majasikk (Hylotrupes bajulus)on mardikatest kõige ohtlikum, ta on võimeline rajama vastsekäigud kooreta puitu. Suurima kahjustuse ohuga on päikesele avatud katuse- ja seinakonstruktsioonid. Väga oluline on teada majasiku elutsüklit. Täiskasvanud mardikas elab kuni 12 kuud ja muneb kuni 600 muna pikkusega u 2 mm. Munadest väljuvad 2–4 nädala jooksul vastsed, kes toituvad puidus 4–12 aastat (toitumisel võib tekkida heli, mida võib öösel vaikses kohas isegi kuulda). Siis vastne nukkub ja 6–8 nädala pärast väljub nukust uus mardikas. Just vastse pikk puidus elamise aeg, tema suurus ja toitumiskiirus teevadki majasikust kõige ohtlikuma mardika, kes võib puitkonstruktsioone kahjustada.
Peaksite nüüd hoolega jälgima, ega ei ole kuskil näha mardikaid. Mardikate või puidukahjustuste avastamisel võtke kohe meiega ühendust, parim vahend nende hävitamiseks on "Woodworm".
RENTOKIL WOODWORM TREATMENT (puidukahjurite tõrjevahend) pakub täielikku kaitset puidule ja mööblile, mida on kahjustanud erinevate puidukahjurite, muu hulgas harilik puukoi / toonesepp, mööbli toonesepp, majasikk, ründed. Toote koostis võimaldab sel imbuda sügavale puidu sisse. Putukatõrjevahend säilitab oma aktiivsuse, tagades sel moel pikaajalise kaitse uute rünnete eest.