Kahjurite tõrje


Küsimus: Lutikate hävitamine sügavkülmaga13.09.2011

Tere!

Kahtlus on, et mõned mu raamatud võivad olla kokku puutunud lutikatega. Lugesin internetist palju sellel teemal ja sain aru, et 14 päevaga surevad roomavad lutikad ja 30 päevaga nende munad - kas see vastab tõele? Kas ma saan nendest lutikatest lahti, kui hoian raamatuid 30 päeva tavalise külmkapi sügavkülma osas? Kui ei, siis mida te soovitate teha? Milline peab miinustemperatuur olema, et nad kuu aja jooksul kindlasti häviksid? Või hävivad nad ka lühema ajaga? Sooviksin täiesti kindlalt teada, millise aja ja temperatuuri juures on nad absoluutse kindlusega kõik surnud ja võin rahulikult oma raamatud riiulisse panna! Kas talvel rõdul pikaajaliselt raamatute hoidmisega oleks võimalik neist ka niimoodi lahti saada?
Ostan ka aegajalt antikvariaadist raamatuid ja nüüd enam neid niisama lihtsalt ilma ettevaatusabinõudeta elamisse tuua ei julge. Kas raamatukogust raamatuid võttes on ka võimalik endale koju lutikad saada?

Aitäh,
V.

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Lutikatest lahtisaamine külmkapi kaasabil võib nii õnnestuda kui ka ebaõnnestuda. Pigem soovitaks külma asemel kuumtöötlust.
Kuumusega on võimalik hävitada lutikaid ja nende mune, kuid selleks peab temperatuur olema vähemalt pluss 56 kraadi ja seda minimaalselt üks tund.