Kahjurite tõrje


Küsimus: Lutikad sülearvutis, lauaarvutis ning televiisoris jne13.09.2011

Tere!

Kuidas on võimalik lutikad välja saada arvutist, televiisorist (LCD), printerist, sülearvutist jne. Tehnika sisse ju vedelikku pritsida ei saa ega ka vist pulbreid. Kas teil on olemas mingit gaasikambri-tüüpi ruumid kuhu saab tehnika sisse panna ja siis neid elukaid seal gaasitada või kuidas see käib, kuidas te tavaliselt inimeste tehnikaga käitute? Lugesin inglisekeelsetelt lehekülgedelt, et tänapäeval lähevad lutikad üsna meelsasti ka printerite ja sülearvutite jne sisse.

Kas ise tehes saaks neist lahti ka näiteks rõdul talvel külma käes hoides (ma muidugi ei tea, millisele külmale tehnika vastu peab, seda pean ilsmelt mujalt uurima)- aga nii teoreetiliselt?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Tavaliselt pesitsevad voodilutikad magamistubades, päeval peituvad pragudes ja lõhedes. Lutikate levinuimad peidukohad on madratsiõmblused, voodiraami praod, voodi ümber olev mööbli tagune (eriti voodi peats) või põrandaliistud.
Kui nad on pugenud tehnika sisse, siis kahjuks gaasikambrit nende hävitamiseks meil ei ole. Gaasitamist ehk fumigeerimist ei tehta kodutehnikale, kuna see võib rikkuda toote ära.
Teie küsimuse kohta külma suhtes saaks vastata nii, et lutikas on võimeline elama kuu aega miinuskraadide juures.