Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas vabaneda seina sees närivatest hiirtest?01.11.2011

Teatavasti on hiirtel vajadus mingil eluperioodil hammaste kulutamiseks aktiivselt kõike ettejuhtuvat närida. Vägagi häiriv ragin seinas kordub aastast-aastasse kevadsuvisel perioodil paari kuu jooksul. Paraku ei saa neid ka lõksudega püüda, sest sel ajal nad tuppa ei kipu.
Kuna hiirte ligipääsu kõrvaldamine ehituslikul teel eeldaks kapitaalset remonti ja ka siis ei saaks tulemustes kindel olla, siis olen püüdnud neist vabaneda kõikvõimalikke muid meetodeid kasutades. Olen puurinud seina auke, kust pihustanud puitkonstruktsioonide vahele kahjureid peletavaid erinevaid looduslikke aromaatseid aineid nagu piparmünti, küüslauku, lavendliõli jms. Samadesse aukudesse olen toppinud ka ohtralt rotimürki ja kirbupulbrit. Samuti olen proovinud hiiri peletada seina külge kruvitud elektrilise vibraatoriga, mis oleks pidanud ära hirmutama kõik elusolendid, kuid paraku ei avaldanud hiirtele kõige vähematki mõju.
Kas oskate nõu anda, kuidas neist tüütutest närilistest vabaneda.
Ette tänades

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Et närilised majja sisse ei tungiks, tuleb ventilatsiooniavad katta võrguga, aknad-uksed tihendada, vundamendi ja soklikorruse seisund kontrollida ning likvideerida kõik augud, praod ja lõhed.
Lisaks on majaseinte ääres olev lopsakas taimestik, kastivirnad ja kila-kola närilistele ideaalseks varjupaigaks, seega tuleks maja ümbrus korras hoida.
Suhteliselt kogukas rott vajab läbiminekuks vaid kahe sentimeetri suurust ava, hiirele piisab 6-7 millimeetrisest praost.
Konkreetset nõu seina sees elavate hiirte eemale peletamiseks kahjuks anda ei oska, kuid aastaringselt võiks maja ümber ja selle lähiümbruses väljas olla mürksöödad.
Mürksööda abiga vähendate kindlasti maja ümber tegutsevate näriliste arvukust.