Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas veinikärbestest lahti saada?01.11.2011

Olen hädas veinikärbestega. Toas pole nagu ühtegi õuna ega midagi niisugust, mis neid ligi tõmbab. Kui prügikasti liigutan, tuleb ka sealt neid välja kuigi nende pärast viin prügikasti välja iga päev. Millest nad tekivad või tulevad õuest tuppa ja kuidas neist lahti saada?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Äädika- ja puuviljakärbseid (drosophila) esineb praegusel aastaajal rohkesti. Kuna välistemperatuur on väljas veel nii kõrge, siis võime nende mune ja vastseid tuua tuppa ka riiete, jalanõudega ja pole üldsegi tähtis, et toas pole muid puuvilju. Kuna nad on väga kiire arengutsükliga, siis piisab paarist päevast, et munadest ja vastsetest areneksid valmikud ehk täiskasvanud kärbsed.

Miks nad on prügikasti kõrval, kuigi te tühjendate seda iga päev. Põhjuseid võib olla mitmeid. Äkki on seal lähedal kanalisatsiooni torustik, mis ei ole hermeetiliselt suletud või on kohti, mis lekivad. Kui on nii, siis piisab parandamisest ja pinna puhastamisest. Kolmandaks põhjuseks võib olla mingi lõhn, mis neid sinna meelitab. Ka siis aitaks pesu desvahendiga või kloori sisaldava vahendiga, mis on ka bakteriotsiidse toimega. Soovitavalt kraanikausialune torudesüsteem lahti võtta ja ära puhastada.
Kui te hoiate äkki kartuleid või porgandeid seal lähedal, siis võiks aidata nende väljaviimine.