Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas küll mügridest lahti saada?19.12.2011

Mügrid on jõudnud ploomini ja kirsini. See nähtub väikeste mullakuhilate reast. Elupaik ilmselt suures komposti hunnikus. Eelmisel talvel olid nad pärale jõudnud ja ka peale lume minekut olid aktiivsed. Siis sai igasuguseid mürke ja tõrjevahendeid (ka elekter) kasutatud ja peale mõnenädalast võitlust oli sügiseni väliselt rahu majas. Ilmingud tekkisid kuu-poolteist tagasi. Kuidas mügridest küll lahti saaks?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Mügride urgudesse võib panna valmiskujul mürksöötasid (näiteks Brodi kuubikud või padjakesed), mille puhul tuleb silmas pidada, et need taluksid pinnase niiskust. Mürksöötade kasutamisel tuleb väljapandut pidevalt kontrollida ning selle vähenemisel uut lisada. Kindlasti peab kasutama kindaid, et kahjur ei tunneks inimese lõhna.
Juhul, kui maja ja aed asuvad soo või veekogu ääres, oleks mõistlik enda krunt ümbritseda kraaviga - kraavi põhja võib katta võrgu ja kividega, see aitaks kaasa sellele, et mügrid otseselt teie krundile ei tuleks.
Võib kasutada ka Phostoxini tablette ehk tellides meilt teenust. Kuid kindlasti tuleb sel juhul arvestada sellega, et mainitud toote toimeaeg on lühike, kuna mügride käiguteed on pinnapealsed ja toimeaine kadu tunduvalt kiirem, kui mutitõrje puhul.
Tõrje näeb välja nii, et tehnik avab käigud, sinna paigaldatakse Phostoxini tabletid. Augud suletakse ja kemikaal reageerib mulla, niiskuse ja soojuse toel olenevalt temperatuurist 3-7 päeva (mügride tõrje puhul miinimum päevade arv).
Tablettide reageerimise ajal kahjurid surevad (ainult need kes sellel ajal on nendes käikudes).
Nimetatud vahendit saab kasutada ainult siis, kui ööpäevane õhutemperatuur on vähemalt pluss 5 kraadi.
Antud tõrjet ei saa teostada maja ja veekogu vahetus läheduses ja tugeva vihma korral.
Phostoxini reageerimise ajal peab tõrjealuselt alalt eemal hoidma väikelapsi ja koduloomi.