Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas teha kindlaks ja lahti saada riidetäidest ja/või juuksetäidest?20.02.2012

No ei oska mitte kuhugi pöörduda selle murega, ehk saan teilt natuke abi. Nimelt tekkis mul paar päeva tagasi kahtlus, et olen ühistranspordist või üht eakat inimest külastades endale täid selga või pähe saanud. Nahasügelust ja kestendust on mul esinenud varemgi pidevalt, kuid see on juba meditsiiniline teema - naha kuivus ja allergiad jne. Seekord aga ma lihtsalt kratsisin end ja raputasin sõrme külge jäävat nahapuru lauale, igaks juhuks vajutasin sõrmeküünega selle peale. Kostus kaks prõksu. Kuna peatäid on mul lapsena olnud, siis hirmutas see mind väga.
Viskasin paaril viimasel päeval seljas olnud riided ära, voodilinad jms kohe pesumasinasse 45 kraadi juurde pessu ja tsentrifuugi, kogu elamine Kobra nimelise mürgiga üle. Pead kammides peale kõõma ja surnud nahatükkide muud ei leidnud.
Kas Kobra on piisav vahend täide tõrjeks, kui oletada, et tegemist on riidetäidega? Ja kuidas üldse selgeks teha, kas on riide või peatäidega tegemist või on nad üks ja sama elukas? Peatäisid ja tingusid saab hävitada vastava shampooni või kreemiga, aga kuidas hävitada riidetäisid, kui mul pole võimalust pesu triikida peale pesemist? Ja kas on olemas mingit spetsiaalset dušigeeli ka nende ja nende tingude hävitamiseks? Ehk aitab sama vahend, mis peatäidegi puhul, kui end sellega pesta või määrida?
Rohkem pole selliseid ebameeldivaid "plõksuvaid asju" leidnud, kuigi otsin järjepidevalt (mis muidugi minu nahaprobleemide ja kestendusega pole sugugi mitte lihtne tegevus). Ei julge arsti juurde minna sellise asjaga ja meditsiiniportaalides on küsimuste vastuvõtt hetkel nahaprobleemide valdkonnas peatatud...

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Riidetäi on peatäist suurem, elutseb pesu ja pealisriiete õmbluste vahele. Toitub verest. Riidetäi hammustused põhjustavad tugevat sügelemist. Nahanähud riidetäi puhul esinevad kohtadel, kus on tihe kontakt riietega. Raviks on keha hoolikas pesemine seebiga, riiete vahetus ja desinfitseerimine. Pesu peaks pesema võimalikult kõrge temperatuuriga, samuti soovitan osta või laenata triikrauda, kuna riideid (kõik õmbluste vahed) on soovitav üle triikida.