Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas lahti saada köögis leiduvatest imepisikestest valgetest putukatest, (ilmselt on need jahulestad)?31.08.2012

Olen hädas putukatega, kelle avastasin köögikapist - nõudelt, purkidelt, karpidelt, pakenditelt jm köögikapis olevatelt esemetelt. Tegemist on imepisikeste (u 0,5 mm) valgete putukatega (internetist leitu põhjal võivad olla jahulestad, aga päris kindel pole). Tekkepõhjuseks on ilmselt köögikombain, mille seest neid hulgaliselt leidsin, sest sinna sisse oli sattunud jahu ja tainast. Ilmselt oli soodne ka see, et köögikappides oli niiske. Võtsin köögikombaini lahti ja puhastasin selle põhjalikult, ka äädikaga tegin üle. Samuti viskasin kapist ära kõik lahtised kuivained, pesin purgid ja nõud, kus neid putukaid peal leidsin, tegin äädikaga puhastuse köögikappides. Siiski leidub neid putukaid endiselt köögis olevatel esemetel, ka köögikombaini peal üksikuid. Palun andke nõu, kuidas neist lahti saada. Kas see eeldab kõigi nõude jm asjade desinfitseerimist köögis, sest kui mõne eseme või toiduaine peal jäävad alles, siis võivad ju ikka edasi levida? Kas nad võivad levida ka köögist kaugemale või eelistavad nad toiduainete lähedust?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Jahulesta võib leida jahus, teraviljatoodetes, kuivatatud puuviljas aga ka teistes toiduainetes, kahjustatud tooted omandavad halva maitse, neile meeldib elada niisketes tingimustes.
Üldjuhul jahulest elab toiduainetes.
Kõik saastunud tooted peab ära viskama, peale seda tegema korraliku suurpuhastuse.
Peate pesema (desinfitseerima) kapid, sahtlid, nõud, ühesõnaga kõik pinnad ja inventari, mis on köögis.
Samuti peab tegelema niiskustaseme alandamisega, see eeldab korralikku ventilatsiooni ja kütmist.
Lõpuks pritsida jahulestade pesitsuskohad insektitsiidide lahusega.