Kahjurite tõrje


Küsimus: Kas mingi seadus kohustaks korteriomanikku laskma teha oma valdustes kahjurite tõrjet?22.11.2012

Tere,
elan 92 korteriga majas. Meil on maja vaaraosipelgaid täis, aga ühistu ei taha teha ülemajalist tõrjet. Põhjendades seda sellega, et tõrje on mõttetu, kuna enamus korteriomanikke ei lase tõrjujaid nagunii oma korterisse. Kas on mingi seadus, mis kohustaks korteri omanikku laskma teha oma valdustes kahjurite tõrjet? Või milline on praktika selliste olukordade lahendamiseks.

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Kahjuks ei saa korteriomanikku sundida tõrjet tegema. Kuid samas peaksid inimesed aru saama, kui tõrjet teostavad vaid osad korterid, siis ei anna see loodetud tulemust. Maja üldtõrjeid saab teha vähestes korteriühistutes, selle saavutamiseks on vaja väga tublisid juhatuse liikmeid.
Mis puudutab vaaraosipelgate tõrjet siis nende puhul ei tohi kasutada kiiresti toimivaid insektitsiide, aerosoole, sest need vahendid hävitavad ainult töölissipelgaid, kuid emasipelgas jääb ellu.
Vaaraosipelgate tõrjeks soovitaks spetsiaalseid söödamaju, mida peaks paigaldama sipelgate käiguteedele, kui probleem on näiteks köögis ja vannitoas, siis ainult nendesse ruumidesse. Söödamaja “Biopren pharaoants” toimeaine mõjub otse emasipelga ehk "kuninganna" sigimisvõimele, ta on läbipaistvast materjalist, mis võimaldab kohe näha sööda lõppemist. Orienteeruvalt kolme kuu vältel peab söödamaju jälgima, kui sipelgad on söödamaja tühjaks tassinud, siis tuleks koheselt panna uus.
Majakesed saab osta korteriühistu ja iga korteri omanik saab need ise paigaldada, võõrast oma korterisse laskma ei pea. Samuti saab ka eraisik neid majakesi meilt osta.