Koristamine


Küsimus: Miks kogemata valge pesu hulka jäänud pruun hilbuke andis värvi just nö higipiirkondasesse (kaenlaalused jne)?25.06.2014

Juhtus nädalavahetusel väike aps ja valgete pesude sekka sattus helepruun, värviandev hilbuke. Mis siis ikka, juhtub ka paremates peredes.
Mind huvitab hoopis tähelepanek, et trenni ja töö pluusil oli värv hakanud kinni just nendesse kohtadesse, mis on nö higi piirkonnad (kaenlaalused, ülaselg ja rinna juurest). Miks sinna rohkem värvi kinni jääb?

Tänades,
uudishimulik

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Värvaineid on erinevat tüüpi. On neid, mis vajavad kinnitamiseks happeid ja on neid, mis vajavad paremaks kinnitamiseks aluselist keskkonda ning peale selle on ka muid sorte. Värvi valik sõltub ka sellest, millist tüüpi kiule seda tahta kinnitada.
Iga värvaine on nagu inimene oma unikaalsete omadustega, mis sõltuvad selle värvaine ehitusest.

Tekstiilitööstuses kasutatakse tihti suurema koguse värvaine kangale kinnitamiseks soolasid (nt naatriumkloriid või glauberi sool ehk naatriumsulfaat). Kes on saunas käinud
või sporti teinud ja kunagi näiteks oma käsivart limpsanud teavad seda omast kogemusest, et higi on soolane (higi koosneb ~99% veest). Koos veega väljuvad kehast ka erinevad mineraalid ja org. ühendid. Nn mineraalidest on higis kõige rohkem naatriumiioone, mis on maitstes soolased.
Seega võib eeldada, et higistes piirkondades on tekstiilikiudude vahel rohkem "soola". Pesemisel eralduvad värvilisest riidest värvaineid, mis kinnituvad nendesse piirkondadesse paremini. Seetõttu olid higised kohad rohkem värvunud.