Koristamine


Küsimus: Kas punast värvi põrandapesukettaga võib treeningruumides laminaatparketti puhastada?27.11.2015

Esiteks, jõusaalis on valget värvi laminaat. Aja jooksul on laminaat muutunud arvatavasti mustuse ja ainete kasutamise tagajärjel tumedamaks, et paljalt väheniiske lapiga ei anna enam soovitud puhast tulemust. Kuidas edasi puhastada, kui märjalt võib pesta? Kas põrandapesumasinaga võib pesta millel on näiteks punane ketas?
Teiseks, treeningsaalis, kus on lipp-parkett, millel tugevad jäljed, mis jäävad peale igapäevakoristust väheniiske lapiga, millele on lisatud põrandapesuainet, ikka näha. Kuidas võib puhastada, et saada lahti nendest justkui rasvastest kohtadest? Kas kasutada põrandapesumasinat, millel on punast värvi ketas?

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Põrandaid nägemata on väga raske täpselt öelda, mis aitaks need puhtaks saada ja kas see üldse ongi võimalik. Kui on tegemist mehaaniliste kahjustuste ja ka füüsikaliste või keemiliste reaktsioonidega, ei pruugi see olla enam võimalik.
Laminaadist
Laminaadile jäävad väga kergelt liigse koristusaine ja liialt märja meetodi kasutamisest jäljed. Laminaati võib iseenesest masinaga pesta ja üldjuhul ei tee halba ka punane ketas, aga valge on leebem. Kõik aga oleneb laminaadi olukorrast, kui on juba tugevad kulumised nii, et vesi pääseb kergelt laminaati imbuma, siis on olukord teine. Üldjuhul on oluline vähese vee kasutamine ja kohene kuivatamine, kas veeimuriga või siis kasutataksegi kombineeritud põrandapesumasinat. Kahjustused tekivad kui vesi imbub laminaadi laudade vahele, siis servad punduvad.
Parketist
Selgusetuks jääb kas parkett on lakitud või õlitatud. Puhastamine ja hooldus neil juhtudel on erinev. Põrandahooldusmasinaga võib pesta mõlemal juhul, aga oluline on taas kiire kuivatamine. Õlitatud puidu puhastamiseks on olemas ka kuivpuhastuskettad, mis annavad häid tulemusi. Puidu puhul on oluline pinna kaitsmine, et mustus ja vesi ei pääseks puidu sisemusse. Õlitatu puhul on oluline teada millise ainega on pind varem kaitstud, et oskaks valida sobivat puhastusainet puhastamiseks enne uuesti kaitsmist ning sobivat kaitseainet. Lakitu puhul on sageli vaja uuesti lihvida ja lakkida. Müügil on ka lakitud parketi kaitseaineid, need sobivad kahjustamata laki puhul.