Koristamine


Küsimus: Millega on kõige parem pesta köögipõranda tumenenud plaadivuugid heledamaks?03.05.2016

Mul on looduskivist köögipõrand, millega on kõige parem pesta ja kas on olemas vahendit, mis teeks ka tumenenud vuugivahed heledamaks?

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Siin tuleb vaadata järgmisi asjaolusid:
- milline aine
- milline tarvik
- olulised faktorid on veel ka lahuse mõjuajal, temperatuuril.

Ütlete, et Teil on looduskivi, ka neid on erinevaid. Looduskivi on sageli poorne ja tundlik happeliste ainete kasutamise suhtes, eriti kui seda teha valesti. On ka materjale, mida on võimalik rikkuda ka aluselise ainega.
Teisalt tuleb vaadata millise mustusega on tegemist, erinevad mustuse vajavad erinevaid aineid. Kuna tegemist on köögiga, siis võib eeldada, et teil on tegemist rasvase mustusega. Seega võiks sobida aluseline aine, soovitavalt toiduainete tööstusele, köökidele mõeldud ja kasuks tuleb valgendava efektiga, näiteks kloori sisaldav. Kindlasti häid variante on võimalik leida professionaalseid koristusaineid müüvatest firmadest.
Häid tulemusi võib saavutada ka aurupuhastusmasinaga, soovitavalt masinaga millel on ka imur, spetsiaalne vuugiotsik ja surve vähemalt 4-5 baari.
Vuukide puhul on heaks abimeheks spetsiaalne koonuseliste harjadega vuugivahehari, ka selliseid müüvad professionaalseid tarvikuid müüvad ettevõtted.