Koristamine


Küsimus: Kuidas puhastada tumedat fragraniidist valamut?20.03.2012

Tere,
Kuidas puhastada tumedat fragraniidist valamut (Franke)?
Segisti ümber on tekkinud veest valged laigud. Kuidas neist vabaneda ilma pinda kahjustamata?
Olen küsinud spetsiaalseid puhastusvahendeid ja saanud vastuseks, et need jätavad tumedale kraanikausile halli kihi. Tänan!

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Tere!
Mul endal antud materjali puhastamise konkreetne kogemus puudub. Soovitan läheneda antud probleemile samal viisil nagu kõikidele muudele koristusalastele probleemidele milline mustus, millisel pinnal on? Puhastamise eripära juures tuleb arvestada mõlemat. Kraani ümber on tõenäoliselt tegemist vee settega, mida saab eemaldada happelise ainega, happeline aine võib valel kasutusel rikkuda erinevaid pindu. Hea kui saaksite uurida tootjalt antud pinna happe taluvust.

Happelise aine kasutamise meelespea lühidalt võiks olla:
- niisuta veega
- töötle happelise ainega (tee sobiv lahus, ära hoia liialt kaua pinnal, vt aega juhendist, kui seda ei ole seal kirjas, siis seni, kuni mustus eemaldub või maksimaalselt 10 min)
- loputa ohtra veega
- poorseid pindu, kus on oht happe edasiseks reageerimiseks ja pinna kahjustumiseks, neutraliseeri aluselise ainega (näiteks sooda lahus). Ka antud pinna puhul võiks neutraliseerida
- loputa ohtra veega
- kuivata

Setted ei tegi ühe päevaga, need tekivad, kui pinnale jääb pikemaks ajaks seisma vesi. Regulaarse kergema koristusega ja KUIVATAMISEGA, saab ennetada setete tekkimist.

Tervitades,
Helge Alt