Koristamine


Küsimus: Kuidas korterist välja saada aastatepikkuse suitsetamisega tekkinud ebameeldiv hais?23.06.2012

Tere!

Seoses kolimisega tuli välja, et eelmine üürnik (4a) oli ahelsuitsetaja ja igas toas (köök, elutuba, magamistuba, esik) on sigarette suitsetatud. Sellest tingitud tugev ebameeldiv suitsu hõng tubades ja seinade värvi tuhmus (seinad on värviga kaetud).

Minu küsimus siis oleks, et
- esiteks, kuidas saaks tubaka lõhna tubades neutraliseerida?
- ning teiseks, mida tuleks eriti tähele panna tubade seinte ja laed renoveerimisel (vana parkett jääb maha)?

Ette tänades

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Tere!

Esiteks soovitan mõelda, kas on materjale, mis võivad olla endasse imanud tubaka lõhna, näiteks mingid tekstiilid vms. Nende puhul tasub mõelda, kas on võimalik need välja vahetada või siis teha korralik pesu, näiteks aurupuhastusega, pean silmas nn "kuiva auru" (kirjutasin aurupuhastusmasinate teemal artikli Kodukirjas, jaanuar 2011, sealt on võimalik soovi korral lisa lugeda).

Teiseks on olemas erinevaid haise neutraliseerivad kemikaalid (tavaliselt erinevad aerosoolid), neid tasub küsida professionaalseid koristusaineid müüvatest ettevõtetest. Samas ei saa ära unustada, et tegemist on kemikaalidega.

Kindlasti tasub ruume võimalikult palju tuulutada. Tubaka hais siiski aja jooksul kaob.

Värvi tuhmuse ja renoveerimise osas:
- vana parketi jäämine ei tohiks küll probleemiks kujuneda. Kirjutate renoveerimisest, seega tõenäoliselt teete midagi ka parketiga, näiteks puhastus ja uuesti õlitamine
- tuhmunud seinad - värvimine on kõige kindlam viis seinad kenaks saada, olenevalt värvist on ka pesemine mõeldav. Siin võib taas heaks abimeheks olla aurupuhastus. Samas vana ja tuhmunud seina pesuga päris uueks siiski ei muuda.