Koristamine


Küsimus: Kuidas puhastada valamut, millele jäävad tugevad rauase vee jäljed?15.01.2013

Tere,
Uuele vannitoa valamule tulid üsna kiiresti vee jäljed, mis tavalise seebiveega ja näiteks Cif'iga maha ei tule. Vesi tundub olevat üsna rauane. Kuidas puhastada sellist valamut.
Ette tänades,

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Tere!

Tegemist on settega. Setteid saab pindadel eemaldada happeliste ainetega. Setete ennetamiseks aitab pindade regulaarne kuivatamine.
Kui sete on juba tekkinud, siis on oluline, et hapet kasutatakse õigesti. Palju on ette tulnud hapetega pindade ära rikkumisi happe vale kasutamise tulemusena. Hapete kasutamisel on oluline meeles pidada alljärgnevat:
- esmalt niisutada pind veega
- kanda pinnale happeline puhastusaine (vastavalt mustusele, tugeva sette eemaldamisel pH 0-2, kergema sette puhul pH 3-4)
- lasta happel mõjuda ette antud aeg, tavaliselt mitte üle 10 minuti
- loputada rohke jaheda veega
- kui tegemist oli poorse pinnaga (näiteks poorne kivi, aga ka email), siis peale loputamist võib jääda pooridesse happeline aine, mis kahjustab pinda edasi. Selle protsessi lõpetamiseks tuleks pind neutraliseerida, ehk pinda töödelda aluselise ainega (pH 0-1 puhul kasutada ainet pH 11-12)
- seejärel pind loputada veega
- kuivatada

Selliselt toimides saab pinnal eemaldada erinevaid setteid, ilma pindu kahjustamata. Julgelt võib koduses keskkonnas kasutada professionaalseid koristusaineid, sh happelisi.

Jõudu

Helge Alt