Ravimtaimed


Küsimus: Kas teelehe alkoholileotis aitab liigesevalude puhul või aitab ka teelehe kompress?02.05.2014

Kas teelehe alkoholileotis aitab liigesevalude puhul? Või aitab ka teelehe kompress?

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Tere!
Millest liigesed valutavad?
Kui on põrutus, siis on aidanud kapsaleht, paiselehe leht, varemerohuleht (viimane tuleb kohe eemaldada kui kipitama hakkab, muidu võib tekkida naha kudede kahjustus) jm suured lehed, ka takja- ja teeleht. Mõnikord on kasutatud ka reuma korral kui liiges on paistes. Reuma korral on kasutatud ka mädarõikalehti ja kapsalehti liigese ümber seotuna.
Alkoholitõmmis teelehest, kardan, et jääb lahjaks. Kui on reuma, siis aitab soopihl. Nii teena kui salvina. Võib ka alkoholileotist kasutada määrimiseks, kuigi viinamarjaseemne õliga salv imendub sügavamale luid ümbritsevatesse kudedesse.
Lisada võib ka kadaka, nulu, männi ja majoraani eeterlikke õlisid.
Reuma korral soopihlatee 2-nädalase kuurina 3 korda aastas. Mustasõstralehtedest, angervaksast, kaselehtedes, metskuldvitsast teed teha igapäevaselt. Ja vähem liha tarbida. Eriti valmistooteid, kanakintse, maksa ja maksatooteid.
Kui on traumavalu (ka vana trauma), kulunud liiges, siis aitab varemerohujuur, õlis, salvides, ka alkoholitõmmises määrimiseks.
Ise olen valmistanud salve radikuliidile ka varemerohust ja soopihlast koos. Vaja on hautada u.95 C juures 6-8 tundi, lisada võib ka männipungi, nulu eeterlikku õli ja tulemus on super.
Kulunud liigeste korral on soovitav ka isekeedetud sült, põldosja, munakoore pulber koos C vitamiinirikka mahlaga (mustad ja punased sõstrad, jõhvikad, astelpaju jne) 1-2 tl päevas.
Liigestele on kasulikud ka kibuvitsamarjad. Võite teha teed, moosi, siirupit ja iga päev kasutada, kui pole maksaga probleeme ja trombiohtu. Kibuvitsamari parandab liigeste paindlikust.
Hetkel saab kaltsiumi ka kõigest rohelisest, mis tärkab, on ju suvi.
Kõike paremat ja lisaks ka info meie kodulehel www.ravimtaimeaed.ee e-taimeraviraamatust.
Tervist soovides
Katrin Luke
Karepa Ravimtaimeaia Perenaine
www.ravimtaimeaed.ee