Ravimtaimed


Küsimus: Millised taimed aitavad tõsta rauasisaldust veres?23.05.2014

Tere! Soovin teada, millised taimed aitavad tõsta rauasisaldust veres? Rauda on alla normi - 4 ühikut (norm.10-150), pearinglus, nõrkus.

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Tere!
Praegusel aastaajal on looduses kõrvenõgest, maasikalehti, siis tulevad maasikad, korjake metsmaasikaid või ostke, lisaks peet ja petersell. Ka seesami-, kõrvitsaseemned, täistera rukis, oad on rauaallikaks. Maksast saab ka rauda, proovige hankida mahepõllunduses kasvanud looma maksa. Näiteks eesti mahe müüb seda Talu Toidab jm ökokauplustes.
Ka veiselihast saab rauda, aga raua omastamiseks on vaja C-vitamiini, kui sööte näiteks liha või maksa, siis jooge kõrvale mustasõstra, astelpaju vm mahla ja sööge lihatoidu kõrvale ka salatit. Kevad oli karulaugu aeg, kahjuks on see selleks aastaks peaaegu läbi, aga tulevad teised salatitaimed, eriti kasulikud on lehtköögiviljad, brokoli, lehtpeet - neis on nii mineraale, C-vitamiini kui ka rauda! Rauda on ka tatras, mida võib kasutada toiduna.
Nõgesest saab ka kotlette ja suppi teha ja talveks jahu valmistada kuivatatud nõgesest, mida siis talvel karaskis, muffinites, kotlettides ja suppides kasutada. Retsepte ja nõuandeid on ka minu raamatutes Korilase aastaring ja Tervendav kokaraamat. Lisainfot ka www.ravimtaimeaed.ee
Tervist soovides
Katrin Luke
Karepa Ravimtaimeaed
Fütoterapeut
www.ravimtaimeaed.ee