Ravimtaimed


Küsimus: Kuidas looduslike vahenditega ravida kurgumandli põletikku (mandlitel valged "korgid")?06.06.2014

Tere, kuidas saaks ravida kurgumandli põletikku (mandlitel valged "korgid")? Millised ravimtaimed oleksid kasulikud? Kuidas tarvitada?
Ette tänades

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Hea oleks alustuseks soopihl kuurina 2-3 nädalat. Keeta tuleks 30 min. või termoses 6 tundi seista lasta. Juua 1-2 tassi päevas lonkshaaval või poole tassi kaupa. Tammekoor sobib kuristamiseks ja ka juua võib lonkshaaval tass päevas. Lisaks võib teha segu või juua eraldi salveid, iisopit. Pehmendava toimega on kassinaeris. Järelraviks võib juua saialille teed , kibuvitsa teed, süüa porgandit jm karotiine sisaldavaid vilju, hea kui õli või hapukoorega, sest rasvadega koos omastab organism karotiini paremini. Loomulikult ka astelpaju mahl ja moos, kõrvits nii moosina(koos apelsini, sidruni või ingveriga on maitsev). Ise teeme ka kibuvitsa siirupit ja moosi sügisel ja kui kurk haige siis võiks sedagi maitsestada nelgiga. Nelgil on mikroobe hävitav toime ja toimib samuti kurgupõletiku korral ravimina. Võetakse lusikaga peale sööki, aga kibuvitsa siirup sobib ka kohupiimaga, jogurtiga, pannkoogiga jne toiduks.
Ka kibuvitsa teele võib natuke nelki lisada. Krooniliste kurgupõletike korral peaksid karotiine sisaldavad toidud, teed ja mahlad olema igapäevaselt toidulaual.
Tuleks tugevdada ka immuunsüsteemi. Taimedest on abiks kõrvenõges, raurohi, kibuvits, mustasõstralehed, marjad, kaselehed, saialill, põdrakanep -nendest saab talveks teha oma elujõu tee segu, mida igapäevaselt tarvitada. Lisaks hooaja viljad ja loodusannid.
Infot saab ka meie kodulehelt www.ravimtaimeaed.ee, Karepa Ravimtaimeaia FB lehelt ja retsepte minu raamatutest.
Tervist soovides,
Katrin Luke
Karepa Ravimtaimeaia perenaine
Fütoterapeut