Ravimtaimed


Küsimus: Millised taimed ning toiduained viivad organismist liigse kaaliumi välja?16.06.2014

Tegemist hüperkaleemiaga, st. kõrge kaaliumi sisaldusega veres. Sellega kaasneb nõrkus, väsimus ja atakid. See esineb inimestel harva, pigem vajavad nad kaaliumi juurde. Meditsiin ravib hüpokaleemiat ainult diureetikumidega, mis eriti ei aita ja lisaks viib organismist välja ka teisi vajalikke aineid. Kahjuks on ka tervislik taimnetoit rikkalik kaaliumi suhtes. Kas oskate soovitada, kuidas sellisel juhul toituda ja millised taimed ning toiduained viivad organismist kaaliumi välja?
Tänades

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Kaaliumi vajadus oleneb suuresti elustiilist, füüsilisest koormusest, elustiilist, lihasmassist ja kaalust.Suht ohutud on uriinieritust soodustavad teed pärnaōied, angervaksa õied, leedriõied, kibuvitsamarjad, kortsleht, kaselehed jpm. Pärnaõieteed peetakse üheks tugevamaiks kaaliumit väljutavaks vahendiks. Nii mõnedki taimed sobivad ka salatiks ja smuutiks- näiteks kortsleht, vesihein, põldkannike, pärna noored lehed. Kibuvitsamarjadest saab teha toormoosi ja siirupit, kadakamarju kasutada toidu maitsestamiseks jne. Vältida tuleks ka toiduaineid, mis sisaldavad kaaliumi eriti kuivatatud seemned, aprikoosid, pärm, rosinad, virsikud, banaanid, datlid, seller ja petersell, piimatooted, juust, leib.