Ravimtaimed


Küsimus: Mis Teie arvate sellisest Palsamist?12.12.2011

Tere!
Palsam on välja töötatud Ukrainas ja Venemaal, Eestis reklaamitakse ja turustatakse seda aktiivselt. 100 % looduslik toode. Koostis: mesi, taruvaik, seedriõli, kõrvitsaseemneõli, astelpajuõli, mesilasvaha. Reklaami järgi ravib kõiki haigusi, manustatakse 1 teelusikatäis 2-3 korda päevas, lisaks määritakse peale haigele kohale. Üks väike purgike, millest jätkub umbes kaheks nädalaks, maksab pensionärile 16 eurot (250 krooni), teistele kallim.
Kas see kiidulaul vastab tegelikkusele? Miks ei ole Ravimiametis registreeritud ja müüakse kultuurimajades, aga mitte apteegis?

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Tere!

Toote sisu koosneb toiduainete gruppi kuuluvatest ainetest, seega ei ole ta ravim, vaid toidulisand. Toidulisandile või toidule ei tohi omistada reeglina ravivaid omadusi seaduse järgi.
Iseenesest on tegemist heade asjadega, mida rahvameditsiinis on ammustel aegadel kasutatud. Aga hind on muidugi väga kõrge. Reeglina ongi need võrkturundus-tooted tehtud odavast materjalist ja müüakse hiigelhinnaga (100 ja enamakordse hinnaga) edasi. Kui on rumalaid, kes seda hinda maksavad - siis on neil ka turgu. Seepärast müüaksegi rahvamajades, kus pole kontrolli ja saab inimestele imelugusid jutustada. Imeravim ta kindlasti pole - nii nagu noni jm preparaadid, mida siin müüdud on - nii mõnelgi tootel ei ole analüüsidki korras. Ehk vitamiine ja mineraalaineid sealt saab. Samas ei tea, kui puhtast kohast pärineb tooraine - mina teeksin ise selliseid asju, (õpetan oma loengutes ise tegema toidulisa loodusest pärit toorainest ja omahind on olematu - ehk 1 maksimaalselt sellise toote korral) selle asemel, et hiigelhinnaga tundmatu päritoluga toorainest valmistatud toodet osta. Ukraina ja ka venemaa loodus pole enam nii puhas kui vanasti räägiti.

Tervitades
Katrin