Ravimtaimed


Küsimus: Olen kuulnud, et maralijuured on väga kasulikud, kuidas neid aga kasutada?20.11.2012

Mul kasvavad aias maralijuure 3-aastased taimed, olen lugenud, et on väga kasulikud taimed, aga ei oska neid kasutada. Kas saaksin teavet?

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Maralijuurikaid koos juurtega võib koguda alates teisest aastast. Teha saab tinktuuri ja teed. Tinktuur on mugavam kasutada - alates 20 tilgast enne sööki, vette või kuuma tee sisse tilgutatuna - kui ei taha alkoholi, siis kuuma vette. 5-6 tundi enne uinumist ei ole soovitav. Tinktuuri tehakse kuivatatud taimedest, võttes 1 osa tükeldatud juurikaid ja 5 osa viina. Võib teha ka toorest taimest, peenestada juurikad, täita purk ja valada peale alkohol. Lasta seista pimedas 2-3 nädalat. Kurnata ja säilitada jahedas ja pimedas.
Võib teha ka teed, valada 1 tl kuivatatud peenestatud juuri üle klaasi keeva veega, lasta tõmmata termoses 30 min või keeta 5 min vaiksel tulel ja juua. Soovitav teha 10-päevaseid kuure väsimuse korral. Tõstab vaimset ja füüsilist töövõimet, aitab närvihäirete ja väsimuse korral.
Kindlasti jälgida ka enesetunnet, mitte liialdada.
Kasutatakse ka loomatoidus sigimise ja kasvu parandamiseks. On ka hea meetaim.

Head proovimist!
Katrin Luke
Karepa ravimtaimeaia perenaine