Ravimtaimed


Küsimus: Milliseid ravimteesid võib juua sapikivide korral imetav ema?11.11.2013

Tere! Aasta tagasi avastati raseduse ajal kõhuvalude tõttu sapikivid. Loobusin laproskoopilisest opist ning pidasin toitumisega kuni sünnituseni vastu. Valudeta möödus 7 kuud ning nüüd algasid uuesti. Kuna imetan veel last ning mõte operatsioonist tekitab minus veidi paanikat, siis otsisin alternatiivseid muid lahendusi. Milliseid ravimteesid tohib imetav ema juua, et sapikivisid lahustada? Lisan ka minu ultraheliuuringu vastuse. Kivid ise pidid olema väiksed, alla 3mm: maks sileda kontuuriga, koldeleiuta, intraepaatilised sapiteed ei ole laienenud, sapipõies konkremendid, sein ei ole paksenenud, sapipõie cysticyses väike konkrement.D.Cholodochus 1,0 cm, pankrease kontuur sile, koldeid ei leidu, peripankreaatiline ruum vaba, neerudes paisunähte ei ole, põrn iseärsusteta, kusepõis väe täitunud, sisaldis kajavaba, sooltes rohkelt gaase, kokkuvõte:cholecystolithiasis.
Kas oskate ka kivide lahustamise või maoloputuse kohta anda rohkem infot?

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Kuna teil on sooltes gaasid, siis sobivad köömned, fenkol, aed-liivatee. Rinnaga toitmise ajal piparmünti ei tohiks juua, alla 3-aastastele lastele pole soovitav... aga kui lõpetate, võite proovida piparmündiga segusid, piparmünt on lõõgastav, võilille juurt, kollast karikakart on joodud pikaajaliselt kivide korral. Et nad valu ei teeks, kasutage toidus, näiteks putrudes, linaseemneid, seedimist ja sapi eritust soodustavad ka harilik pune, basiilik, tüümian jm maitsetaimed, mida võib toidule lisada, sapieritust soodustavad ka kibuvitsamarjad. Kuna kivid teevad liikudes valu, võiks kasutada kassinaeri või altee ürdi või juurte leotist, linaseemneid. Ka kummeli tee on valuvaigistav. Kivisid on lahistatud ka musta rõika siirupiga või salatit süües. Veel on kasutatud hariliku siguri juurt, hariliku kuldvitsa teed. Kolesterooli korral sobib harilik mailane. Kõik teed kindlasti enne sööki.
Infot ja pilte taimede kohta saab meie kodulehelt www.ravimtaimeaed.ee
Tervist soovides Katrin