Eksootilised lemmikloomad, linnud, kalad


Küsimus: Kuidas peaksin Jeemeni kameeleoni silmapõletikku ravima?24.03.2014

Tere,
Minu umbes 4-kuusel Jeemeni kameeleonil on silmapõletik. Põletikuga looma sain müüjalt nii, et täpset põletiku tekkimise aega ei oska öelda, kuid minu hoole all on loom olnud 2 nädalat.
Taustaks:
Olen iga-päevaselt silma veega puhastanud. Söögiks olen pakkunud prussakaid ja zoophobuseid, kuid peale paari päeva põlgas ta need ära ning tegi kahe-päevase toidustreigi; viimase nädala on ta söönud 3-5 kärbsevastset päevas. Ussikesed katan ExoTerra kaltsiumiga ning 2 korda nädalas olen lisanud ka ExoTerra multivitamiini segu.
Terraariumis (klaasist 250l akvaarium) on poole ulatuses peal võrk; olemas on UVB-pirniga valgusti, soojendava pirniga lamp, tilguti, õhu ringiliikumiseks väike ventilaator (asetusega nii, et kameeleonile peale ei puhu).

Mida saaksin veel koduste vahenditega ette võtta ning kas oskate soovitada Tartus mõnda arsti, kes oskaks mind probleemiga aidata.

Vastus: Aleksander Semjonov, DVM, eksootiliste loomade spetsialist, Eesti Maaülikool, www.emu.ee

Tere,
kuna tegemist on noore kameelioniga, siis probleemiks on arvatavasti kas A-hüpovitaminoos või herpesviirus. Tartus võite pöörduda R-kliinikusse.