Eksootilised lemmikloomad, linnud, kalad


Küsimus: Mis võiks kilpkonnal viga olla, kui pärast talveunest ärkamist ei taha süüa ja turtsub?15.04.2014

Tere, mul on oma stepikilpkonna pärast suur mure. Meie juurde tulles oli ta seitsmene ning nüüdseks on ta meie juures elanud 14 aastat. Ta on peaaegu kõik talved maganud talveund ja siiani pole ühtki terviseprobleemi esinenud.
Sel talvel panime ta magama novembris - ärkas jõulude ajal üles, kuna ta oli unine, jäi jaanuaris taas magama ja magas 24. veebruarini. Pärast seda ei söönud ta midagi. Me ei muretsenud kohe, mõtlesime, et asi on ärkamises. Nüüd meenutades, ei söönud kilpkonn ka talvisel ärkveloleku ajal (kui sõi, siis nii vähe, et polnud märgata).
Kui ta veebruaris ärkas ja polnud mitu päeva söönud, hakkasime muretsema. Tundus, et ta suu oleks justkui kinni liimitud, ta nagu üritas, aga ei saanud seda lahti. Mõtlesin, et asi on kas nokas või lõualuus. Kliinikusse läksin 10. märtsil. Arsti juurde sõites loom aevastas ja esimest korda tuli ta suu lahti. Loomaarst ütles, et asi pole nokas ja muud näitajad (kaal, kilp) on väga heas korras.
Arst uskus, et tal on hingamisteedepõletik ja tegi kolm süsti (üks neist dexafort), ise pidime tegema veel üle päeva neli süsti. Arsti juurest jõudes sõi ta esimene kord ahnitsedes, sest kõht oli nii tühi. Järgnevad kolm-neli päeva sõi vaid veidi (mitte tervet salatilehtegi) ja tegi ka ühekorra oma häda, mida enne polnud söömatuse pärast teinud. Pärast süste (need polnud antibiootikumid) ei olnud olulist paranemist näha: kuigi ei turtsunud enam, oli ta siiski uimane ja ei liikunud eriti. Edasi kirjutas arst antibiootikumid, andsime seitse päeva neid, kuid kuna ikka ei läinud tervis heaks, tegime viis süsti veel. Ta on saanud ka kaks korda vitamiinisüsti.
Pärast antibiootikume oli näha, et loom on aktiivsem, kõnnib ringi, aga ta ei söö ikka. Pakume kõikvõimalikke erinevaid toite, teeme vanni, et ta saaks vedelikku ja hoiame teda soojas. Loomaarst ei muretse niivõrd söömatuse pärast, kui et ta piiksub, vilistab(?) ja kaebleb nagu linnupoeg. On näha, et tal ei ole hea olla.
Aga eile õhtul läks tal olemine halvemaks, nii pole varem olnud. Ka täna ajab ta kogu aeg pead püsti, see näeb välja nagu okserefleks, avab natuke suu ja kaebleb. Silmad on tal märjad.
Arst kirjutas tänasest gentamütsiini süstid ja sai ka dexaforti süsti.
Tahtsin lihtsalt veel teise asjatundja arvamust küsida ja kas äkki on võimalik võtta proov või teha mingi analüüs, et teada saada, mis põletik/haigus tal täpselt on, et uued rohud ikka kindlasti mõjuks ja tal ometi parem hakkaks.

Tänan südamest ette vastuse eest!

Vastus: Aleksander Semjonov, DVM, eksootiliste loomade spetsialist, Eesti Maaülikool, www.emu.ee

Tere!
Kohe kindlasti tuleb teha vereanalüüsi. Asi on selles, et pärast talveund võivad tehistingimustes kilpkonnadel tekkida probleemid neerudega, mida kindlasti tuleb välistada. Samas tuleb kontrollida ka kaltsiumi taset veres. Antibiootikumid on igal juhul näidustatud.
Kui vereproovi võtmisega tekivad probleemid, siis võtke palun ühendust Oknavet loomakliinikuga - 6733101