Kassid


Küsimus: Milline toidukogus on õige 10-päevasele leitud kassipojale?07.05.2014

Tere,
leidsin enda aiast hüljatud vastsündinud kassipoja. Esimestel päevadel keeldus söömast, edasistel päevadel vaid 1-2 ml korraga ja sedagi pool vägisi. Alates kuuendast päevast aga ei tahtnud kuidagi söömist ära lõpetada, nii sõigi vahest kuni 10 ml korraga. Kakas esimest korda 7. päeval, 8. päeval mitu korda (alguses oli tumedam, siis veidi kollakam). Kardan, et võin ta üle toita. Toitsin teda 4x päevas 8-10 ml kord. Nüüd annan 5x 5-6 ml kord. Milline kogus oleks õige? Kass on hetkel 10 päeva vanune, kaalub 128 g, silmad avatud ning väga tugev ja aktiivne.

Ette tänades

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Sedalaadi kogemust ongi mul vist kõige rohkem.
Enamasti ei taha ükski emata poeg vabatahtlikult süüa ja toita tuleb tihti vägisi, sest enamasti jäävad nad söömata olles nii nõrgaks, et ei jõua enam imeda lihtsalt. Pealegi ei oska nad inimese pakutavatest vahenditest süüa.
Kassipoeg peaks sööma iga kolme tunni tagant ööpäevaringselt. Piim peab olema nii soe, kui võimalik! Pakun umbes 38 kraadi, sest toit hakkab maos seeduma üsna kõrgel temperatuuril. Külma toidu peab väike kass, kel nagunii igasugune termoregulatsioon on veel suht olematu, ise üles soojendama ja raiskama palju energiat. See võiks olla ka seedeprobleemide põhjuseks. Toit ise peaks olema kindlasti spetsiaalne kassipiimasegu. Koguseliselt ei usu ma, et kass üle sööb. Kassi tuleb toita, kuni kõht on käega katsudes nagu pall ja seest täis. 10 päevane kass võiks kindlasti süüa vähemalt 10 ml, kaaluda palju rohkem kui 128 g (see on vastsündinu kaal ).
Nüüd kui kass on iga päev söönud, võiks ta ka iga päev kakada. Igal juhul soovitan peale ärkamist ja peale sööki sabaalust silitada kas lapi või wc paberiga. Kassipoeg ei oska ise ja sellises vanuses teevad nad oma hädad siis, kui ema sabaalust lakub. Kui kass sööb piima, ongi kaka kollane. Küll aga ei tohi kõht lahti minna. Kasutage alati sama ära proovitud toitu, ärge marki vahetage.
Kõige olulisem! Kirjutage üles iga päev, palju kass kaalub (grammi pealt) ja tehke seda alati konkreetsel kellaajal enne sööki. Kass ei tohi kaalus kaotada ja kaal ei tohi ka seista. Ideaalne kaalukasv päevas on 20 grammi, aga ka 10 on rahuldav. Ainult nii saate teada, kas loom sööb piisavalt või on alatoidetud.
Kassipoja pesatemperatuur peab olema 38 kraadi. Selline on see pesas, kus ema poegi soojendab. Kuumaveepudel pesa all või soojakott võiks aidata.
Lisaküsimuste korral võib kirjutada mu isiklikule mailile marion.maksimov@gmail.com
Olge väga tähelepanelik kõige suhtes, mis kassiga toimub. Nii väiksed kassid jäävad ellu ainult väga suurte pingutuste ja hoole korral.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu