Kassid


Küsimus: Kuidas on õige toita kassi ja panna ta krõbinaid sööma?18.08.2014

Olen tähele pannud, et kass peale söömist luksub. Ta on umbes 3-kuune, isane kassipoeg. Leiti ta 1 kuuselt ja võtsime ta endale. Alguses sai ta sooja piima. Kuna ta kratsis ennast palju käisime ka loomakliinikus. Saime ussirohtu ja krõbinaid, mida pidime piima sisse panema. Aga kass neid ei söönud ja ei ole nõus ka nüüd sööma. Oleme ostnud erinevaid kassitoite ja hakkliha, aga ta eelistab hakkliha, hapukoort lakub ka. Nüüdseks ei joo ta enam piima. Tal on olemas kogu aeg vesi ja krõbinad. Tal on võimalus väljas olla, olen näinud, et ta sööb vahel heina. Aga kui ta sööb suure osa söögist hakkliha, jääb tal ju toitaineid puudu? Ja peale söömist viimasel ajal luksub? Kuidas toita teda õigesti? Millest on tingitud luksumine?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Kassid söövad üldiselt seda, mis neile antakse ja kui antakse valida, siis nad söövad seda, mis neile rohkem maitseb. Kui kass sööb pisikesest peale ainult hakkliha, siis pole see sugugi kassi eripära vaid omaniku nõrkus alluda kassi kapriisidele. Keegi pole ju veel täis kõrbinakausi ette nälga surnud! Tuleb olla järjekindel, enesekindel ja taluda kassi näljast nägu, kuni ta hakkab krõbinaid sööma.

Kuna aga meel kipub inimestel minema härdaks, siis on hea seda teha nii, et hommikul enne tööd mitte head paremat anda, mis sunnib kassi terve päeva üksi kodus krõbinakaussi põrnitsema. Nii ei pea teie jällegi kassi nõudlikku nägu nãgema ja end halvasti tundma. Oleks hea, kui kass ikka natukenegi harjuks krõbinaid sööma!

Kui aga tahate tema soove järgida, siis soovitan teha ise hakkliha erinevatest kvaliteetsetest lihatükkidest. Kass on lihasööja ja võib vabalt toituda ainult lihast. Loomade puhul peetakse väärtuslikuks ka rupskeid. Proovige kana südant, pugu, sea neeru, südant, maksa... kindlasti on veel huvitavaid variante.

NB! Paar päeva nälga krõbina kausi ees ei mõju sugugi halvasti! Küsige loomakliinikust erinevaid proovipakke ja lugege üle, mitu krõbinat kausis on ja kas nad kahanevad. Ehk leiate midagi, mis sobib. Liharikkamad krõbinad on näiteks Applaws, Ancana...

Head!
Marion