Kassid


Küsimus: Mis on kassile parem, kas kolida koos perega või jääda harjumuspärasesse keskkonda?18.08.2014

Tere!
Oleme otsustanud kolida perega teise Eesti otsa. Meie peres on aga ka 7-aastane emane steriliseeritud kassidaam, kelle elukorraldus ja harjumused on nagu lapsel - ilusate ilmadega käib õues iseseisvalt hullamas ja jahil, halvad ilmad ja ööd veedab toas, sageli minu lapse kaisus. Samuti sööb ja käib hädal toas. Kassike on lapsele parim sõber, seega oleks väga vajalik, et ta meiega koos kolib. Samas on ta harjunud ilusad ilmad õues veetma. Uues kodus on küll ka oma aed, ent tiheda liiklusega maantee on maja kõrval. Meie endisesse kodusse jääb elama minu vend, kes võiks seal kassi eest hoolitseda, ent kellel puudub loomaga emotsionaalne side. Ja nüüd küsimus: Mis on kassile parem? Kas kolida koos meiega (oma pere ja parima sõbraga) või jääda tuttavasse keskkonda, kus teda tõenäoliselt nii ei nunnutata nagu ta harjunud on? Kui ta kolib koos meiega, siis kas ja millal ta võiks jälle õues käima hakata ning kuidas uue ümbrusega kohanemist talle lihtsamaks teha?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Üsna keeruline vastata. Usun, et see on palju teie enda sisetunde küsimus. Ma ise ei kujutaks ette, et kolin ilma oma loomadeta. Korra elasin isegi oma 4 loomaga aastakese Kreekas. Tegelikult tuleb muidugi osata näha seda elumuutust looma, mitte enda seisukohast.

Kass armastab tuttavat kohta ja keskkonda. Mõne võib rivist välja viia ka uus mööbel või pereliikme muutunud töögraafik. Oleneb loomast, aga häiriv on rutiinimuutus igal juhul. Usun, et selle otsuse tegemine jäãb teie enda sisetunde otsustada, kuid ärgem unustagem kuldseid sõnu raamatust Väike prints :" Sa vastutad alati kõige eest, mille sa taltsutanud oled. Aga kui sa mu taltsutad, siis on meil teineteist tarvis. Sina oled minu jaoks ainuke maailmas. Mina olen sinu jaoks ainuke maailmas..."

Head,
Marion