Kassid


Küsimus: Kas kass on haige, kui nina kuiv, silmad märjad, on loid kuid sööb?10.09.2014

Meil on u 7-aastane steriliseeritud Pärsia kass. 20. augustil võtsime hoiupaigast juurde 6-aastase steriliseeritud kassi. Uus kass on väga mänguhimuline ja ergas, vana kass hoiab distantsi ja sisiseb. Nüüd aga mõned päevad on "vana kass" väga vaikseks jäänud. Silmad on suured ja märjad, nina kuiv. Sööb ja joob ilusti. Enamus ajast magab, enam ei jälgi pingsalt uut kassi - hakkab vist harjuma. Muret teeb aga - ta ei ole endine. Ei maga inimese teki peal, ei tule hommikul äratama, uksele ei tule vastu, ei küsi häälekalt süüa, ei nurru nii palju. Kas võib olla, et uue kassiga tuli kaasa mingi viirus? Kui loom sööb, kas siis on terve, samas kui nina on kuiv, kas on haige?
Olen segaduses.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

On täiesti võimalik, et vanem kass on langenud uue kassi tulekust sügavasse depressiooni. Võimalik, et aeg aitab siin olukorda siluda, kuid seni peaksite ilmselt tegelema aktiivselt pärslase hingeelu poputamisega. Tähelepanu, silitused, lähedus - usun et seda pakute talle niigi, kuid katsuge olla veel tähelepanelikumad.
Tema puhul oleks ka väga oluline kasutada mõnda stressi maandavat vahendit. On olemas kassidele mõeldud tilgad Calmex ja Royal Canini toit calm, mis siis aitavad kassil stressi maandada ja üsna ruttu ja tõhusalt. Saab neid loomakliinikust.
Ärme aga välista võimalust, et ehk on tal tõesti tervisega midagi viltu - asjade kokkulangemine. Ehk oleks mõistlik kass lasta veterinaaril üle vaadata.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu