Kassid


Küsimus: Mida teha kassiga, kes ründab valimatult teisi kasse ja koeri?24.09.2014

Võtsime umbes 2 kuud tagasi omale hulkuva kassi. Kass on umbes aastane, isane ja kastreeritud. Süüa anname 2 korda päevas (kitekat) ja saab liikuda nii toas kui õues.
Probleemid on sellest, et ta on väga agressiivne teiste loomade suhtes. Kui näeb õues mõnda teist kassi või koera, siis ta absoluutselt ei vaata ega hinda olukorda vaid momentaalselt hüppab kallale. Vahel on sama ka inimestega, jälgib jalgu ja hüppab kihvadega kinni. Samuti kipub ta hulkuma, ta saab ise käia tuppa ja välja nii kuidas soovib, kuid käib ennast järjepidevalt ka naabrite juurde tuppa pressimas. Naabrid kurdavad, et ei saa uksi ega aknaid lahti hoida, sest kass kohe toas.
Oleme välja selgitanud ka tema mineviku. Omanik peksis teda ja kohtles halvasti. Ühel hetkel kolis omanik ära ja kass jäi pooleks aastaks üksinda korterisse kinni. Keegi käis teda seal küll vahepeal vaatamas, aga see oli ka kõik. Hetkel oleme välja mõelnud lahenduse, et istub päeval toas ja ööse laseme õue, kuid sooviks siiski teda rahulikumaks kuidagi muuta. Muidu on väga nunnukas ronib sülle ja otsib tähelepanu ning lähedust, kuid mingil hetkel sõidab katust täitsa ära.
Kas on mingeid lahendusi?
Aitäh.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Kirjast ei tule välja, kus te elate ja mis tingimused seal õues üldse on. Kui maal oma talus ja metsa sees, siis ma saan aru kui kass väljas käib. Kortermajas aga on täiesti sobimatu oma looma õue lasta. Nagu näha ongi sellest palju probleeme. Naabrid kaebavad, loom on teistele ohtlik ja ohtlik ka endale, sest õues võib juhtuda temaga igasuguseid õnnetusi.

Mina näen ainukese valikuna kassi toas pidamist või teise variandima, et leiate turvalise õues käimise võimalusega maakodu. Kass ega ka koer ei tohiks üksi ringi jalutada ja päris kindlasti ei erine kass sellepoolest kuidagi koerast!

Kindlasti on võimalik looma kasvatada ümber ja anda talle tagasi usaldus inimese vastu. Seda aga saate teha teie ja omas kodus. On näha, et elu väljaspool kodu teeb ta kurjaks ja ajab stressi.

Üks suur probleem teie jutus on ka toit. Selline toit võib sõna tõsises mõttes olla ohuks isase kastreeritud kassi elule. suur osa loomakliinikute patsientidest moodustavad just kastreeritud poetoitu söövad kassid. Poe toit on äärmiselt ebakvaliteetne ja sama hästi võiksite teda saepuruga sööta, kui see talle maitseks. Toiteväärtus ja kasulikkus on alla igasuguse arvestuse. KiteKati koostis (ja ka teiste poetoitude koostis) muudab uriini aluseliseks, mis on soodus keskkond põieliivade tekkeks, mis on kassile äärmiselt piinarikas ja ummistades kuseteed võib lõppeda ka surmaga (kass ei saa urineerida). Kass on lihasööja, liha aga selles toidus ei leidu.

Selleks, et teda rahustada ja harjutada tubase eluga peaksite vahetama selle toidu (saab aru, et see on odav lahendus) korraliku toidu vastu (kulub umbes 2 kg kuus ja maksab 20 euro ringis). Soovitan Royal Canini rahustavat toitu, sest see annab kiire tulemuse. Mind selle firmaga miski ei seo, aga tegemist on tõesti minu teada ainsa omalaadse tootega mis meil saada on.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu