Kassid


Küsimus: Miks kass pissib voodisse, kas ta tahab mind kiusata?29.10.2014

Tere. Mul on aasta ja 2 kuune emane kass, kes on mul olnud täpselt aasta. Juba algusest peale on ta vahelduva eduga voodisse teki peale pissimas käinud. Muidu teeb korralikult liivakasti, aga vahel juhtub tekile, vahel mitu kuud vahet ja siis jälle, kokku vast 7-10 korra vahel on ta seda teinud. Mõned kuud tagasi sai ta steriliseeritud, sellega probleem ei kadunud. Nooremana tegi ta seda minu nähes, aga ma ei tea kas asi on selles, et ma teda karistanud olen või mis, aga viimasel ajal teeb ta seda kas öösel kui ma magan või siis kui ma kodust ära olen. Kodust ära olemise ajaks panen ma ta nüüd vannituppa kinni. Ega ta rõõmus pole selle üle aga mis teha. Olen teda ka ööseks kinni pannud, aga mingi aeg lõpetasin selle ära, kuna lootsin, et ta on selle kombe ära unustanud. Aga ei, täna jälle tundsin tekil haisu. Kindlasti panen ta ööseks edaspidi vannituppa, aga tahaks ikkagi mingit paremat lahendust. Olen ostnud Feliway, aga see on nii kallis ja ma pole tulemustes kindel, arvestades kui harva ta tegelikult seda teeb.
Haige ta ei ole, mingit stressitekitajat (teisi koduloomi, müra vms) ei ole, liivakast on korras, puhast ränikristalli täis ja mugavas kohas, sööb Nutrami täiskasvanud kassi krõbinaid, väljas enam selle ilmaga ei käi, kui käis siis see ei tundunud asja mõjutavat. Ta on muide siiami tüüpi ja väga lärmakas, jookseb, mängib ja karjub palju. Ma ise arvan, et ta on lihtsalt ebastabiilse närvikavaga geenide poolest ja kui sellele lisandub veel igavus kui ma magan/olen ära, siis tulevadki igasugused lollused pähe. Loodan et saate aidata, aitäh!

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Mul tekkis esmalt küsimus, et kust te teate, et tema tervis on korras? Äkki tal ikkagi on mingi põieprobleem? Miks ta eelmisest kodust loovutati?
Oletades, et tegu on siiski käitumishäirega, siis peaks mõtlema läbi, kuidas temaga edaspidi käituda. Kardan, et tema wcsse sulgemine võib stressi juurde tekitada. Kassidega peab olema kaval ja karistamisest pole enamasti kasu. Kui just otse teolt ei taba ja ka siis peab karistama pigem veepritsi kui vägivallaga.
Võimalik on ka see, et te olete oma arust küll kõik ilusti ära pesnud, kuid kassi nina tunneb ikka uriini lõhna ja seepärast tuleb jälle ja jälle voodisse pissile.

Mida soovitan - ikka ja jälle loomakliinikutes saada olevat rahustavat toitu, mis peaks stressi korral halva käitumise vastu hästi aitama. Seal juures katsuge kassiga palju mängida ja temaga armastusväärne olla.
Võib ka liivakasti panna keset voodit või sidruniviilud, sest kassid ei kannata tsitruselist lõhna. Veel võib kaaluda kile laotamist üle voodi. Mõnele ei meeldi krõbisev jalgealune ja läbi kile ei saa voodit märjaks teha. Sammuti võvad nii käpad pissiseks saada ja see kassile ei meeldi.

Lisan veel, et siiamid on raske iseloomuga kujud, kelle iseloomu ei saa murda, aga saab kindlasti enda käe järgi kavalusega painuda. Vaadake youtubest Jackson Galaxy saateid. Kindlasti on seal ka sarnase käitumishäirega kassist lugu.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu