Kassid


Küsimus: Mida teha, kui kass kipub padja või näo peale magama?07.02.2015

Tere!
Meil on 4-aastane emane armas kassike. Kiisu on iseseisev - hoiab omaette ja pidevat tähelepanu ei soovi, rääkimata paitamisest ja sülle võtmisest. Probleem on selles, et kiisul tekkis rumal komme - tuleb öösel voodisse ja just padja peale või näo kõrvale magama. Ajame kassi minema, siis passib ja ootab kuni mehega uinume ja on jälle kohe tagasi. Kiisul omal mugavustega pesa jne. kõik olemas. Oleme magamatusest üleväsinud, rääkimata sellest, et suu ja nina kassikarvu täis.
Jah tuleks ju kass panna teise tuppa ja mitte magamistuppa lasta, aga siis kraabib, kräunub ja kaabib oma küünised verele. Teistpidi me rahu ei saa ja oleme siis mures kiisu tervise pärast. Mida teha, ei taha loomakesele psühhotraumat ja ka ise astmaga lõpetada ei sooviks.
Ette tänades

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Võtmesõnaks on järjekindlus. Seda siis kas ses osas, et ta padjale ei pressiks või siis ses osas, et ta magamistuppa ei trügiks.
Mingeid peletavaid vahendeid ei saa ma soovitada, sest need haisevad jubedalt ka inimesele ja ei sobi kindlasti padjale panemiseks. Selleks, et kassi padjalt peletada, pakun kahte võimalust, mida peab ehk mõnda aega järjekindlalt katsetama, aga usun, et toimib.
1) Pange padja alla pisike spray pudel veega ja iga kord, kui kass jälle platsis, siis laske talle seda peale ja ise tehke ähvardavalt kõššš. Paar korda teha ja usun, et piisab ainult pudeli näitamisest ja siis juba harjub mitte padjale tulema.
2) Väga hästi toimib kassi peale ähvardavalt sisisemine. Ähvardav ja pikk kõššš südame põhjast ja väga ähvardavalt. Lisaks võib sel ajal teda vähe tugevamalt eemale lükata.
Ilusa jutu ja paiga ilmselt asja selgeks ei tee. Minu kassidel on komme hommikul mulle kambaga otsa ronida, kui kell heliseb. Mitte iga hommik ei soovi ma, et neli kassi hakkavad mulle rinnale tulema ja kooris nurruma. Siis piisab ka tasasest susinast ja kõik saavad aru, et pole sobiv hetk. Iga ühega tuleb rääkida tema enda keeles!
Magamistoa ukse mitte kraapimine on ka järjekindlusega kasvatatav. Peaks lihtsalt ukse vahelt veepritsiga üllatama, kui jälle kraabib. Võimalik, et alguses on vaja korduvalt tõusta ja kindlasti on see väsitav, aga kui soovite tulemust, siis paari nädalaga arvan et teete oma seisukoha talle selgeks.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu