Kassid


Küsimus: Miks kass mul kogu aeg järgi käib, igal sammul?18.02.2015

Pöördun sellise küsimuse/murega: Kodus on meil kasvamas 8-kuune isane kiisu. Toakass, kes väljas ei käi ja toitub nagu iga teinegi toa kass krõbinatest, pehmest toidust, kalast, vorstist jne. Kass on kastreerimata. Hämmastav on see, kuidas ta mul kogu aeg igal pool järgi käib. Wc-sse minnes istub ta mul ukse taga ja ootab kuni ma sealt välja tulen, vanni minnes tuleb vannituppa ja istub väikse tooli peal ja valvab seni kuni oma toimetused tehtud saan. Köögis süüa tehes valvab või siis magab seni aknalaual kuni oma toimetused valmis saan. Telekat vaadates magab diivani seljatoe peal mul kukla taga. Päeval mängime, silitame, kammime ja kaisutame. Kui magama jääbki, siis nii kui ma püsti tõusen, on ka tema jalul ja kohe mul järgi. Õhtul kui magama heidan on ta mul voodi eest ja nurrumisega segamini kräunub sellise õrna häälega seni kuni teki otsa üles tõstan ja ta kaissu poeb. Tuleb hästi tugevasti mulle vastu rinda ja enne seda muidugi tehakse mulle korduvalt vastu nina nagu pai.
On ka õhtuid kui olen kauem üleval. Siis hüppab ta voodisse ja jääb magama seniks kuni ma siis mingil hetkel püsti tõusen ja kuhugi liigun, siis on ka tema püsti ja järgi. Köögis olles tuleb tooli alla ja ootab/magab seni kuni liigun ning siis ka tema. Ja nii kordub see kas või 10 korda õhtu jooksul kui voodist väljun. Igal mu sammul on pilk peal. Ma ei ole talle kunagi midagi keelanud, uksed on kogu aeg lahti ja ta saab vabalt liikuda. Titest saati magas jalgade otsas, kuid nüüd viimased 2 kuud on ta kaissu pugenud. Viimasel ajal täheldas elukaaslane, et kass on hakanud magama mul rinna peal, muidugi tõstab ta kassi ära kartes, et äkki ta lämmatab mu ära. Või siis teine koht padjal mu pea juures.
Koerte puhul on see tavaline, et igal pool käiakse järgi aga kassid, kes on isepäised loomad, niimoodi käituvad.
Kirjutasin puhtast huvist ehk oskate öelda mis paneb kassi niimoodi käituma, kuna näen sellist asja esimest korda.
Lapsepõlves oli meil kodus siiameid ja kõutse, kuid ükski ei käitunud nii nagu minu 8-kuune kiisu poiss.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Eks kõigil loomadel on erinev tähelepanuvajadus. Kassidel see tavaliselt väga suur ei ole. Kui käitumine on selliseks muutunud ilmselgelt mingil konkreetsel ajal, siis võiks mõelda, milliseid muutusi olete enda juures sel ajal ise märganud. Ehk on midagi, mida kass märkab aga teie mitte. Või siis on ta lihtsalt väheke erilisem kiisu koos väga eriliselt suure tähelepanu vajadusega. Kindlasti annab siit ka mõne spirituaalse mõtte välja leiutada, aga jäädes reaalsete asjade juurde, siis pean tunnistama, et ma ei oska kasside mõtteid lugeda ja sellist veidrat käitumist selgitada. Paljud oleksid kindlasti nii armastava looma üle väga õnnelikud nii et nautige oma kassipidamise privileege :)

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu