Kassid


Küsimus: Kas võtta kassi, kuna eelmine kass kiusas mind ja tegi minu voodi peale oma häda?25.02.2015

Alati on kodus kass(id) olnud, aga viimased paar aastat ei ole. Nüüd kolisime ja tahaksime võtta kassi, aga on ebameeldiv kogemus. Kuidas mõista kassi, kes oli päeval üksi kodus ja minu tuppa voodile tekitab kakajunnid. Voodikate oli kuiv ja kaka kergelt eemaldatav. Poja toa uks oli ka lahti, aga seal ei olnud sellist tegutsemist. Emane kass oli. Pojaga ja minuga käitus muidu ühtemoodi hästi. Ma olen maal loomi pidanud, maal oli ka rohkem kui üks kass ja kunagi ei ole sellist muret olnud, et mõni loom nagu kiusaks mind.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Mõni loom ongi väga tundlik ja raske mõista, mis ei meeldi. Tuttav loomaarst ütles kunagi, et seda mis kassile ei meeldi on vahest võimatu mõista. Kassile võibolla ei meeldi näiteks see, et teie ka seal temaga samas majas elate. See on lihtsalt äärmuslik näide. Aga tõesti- päris kassi silme läbi maailma näha on võimatu.
Et kindla peale välja minna, siis soovitan võtta noor julge ja kompleksivaba kass. Kass, keda vaatama minnes ei karda teid eriti ja keda ise hakkate voolima heaks kassiks. Hea kassi kasvatamine on ka omamoodi teema. Kassi peab austama selle sõna kõige tõsisemas mõttes. Kassile ei tohi teha asju, mis talle ei meeldi ja siis ei tee ka kass asju, mis teile ei meeldi. Näiteks kui keegi peres suhtub pahasti, ei austa kassi und või käsitleb kassi nii, et kassile ei meeldi, siis ei saa loota, et kass teid hästi kohtleb. Kassid, kes ei ole käega mänginud, ei tule selle peale, et hammustada. Kassid kellel puudub stress, ei tule selle peale, et teile voodisse teha.
Stress võib olla teile arusaamatu ja ehk te ei teegi midagi valesti. Samas võib olla ka kassil terviseprobleeme, mida te ei tea, aga mis kassi vaevavad ja põhjustavad sellist käitumist.
Üks variant on võtta täiskasvanud kass hoiukodust, kes kinnitab, et kass on nende juures elades end hästi üleval pidanud.
Väga oluline on kassi pidades ka see, et kass oleks opereeritud.
Heade soovidega,
Marion