Kassid


Küsimus: Kuidas aidata eakat õuekassi?25.02.2015

Tere, meie külas elab juba pikemat aega pikakarvaline kiisu. Ta on kindlasti üle 12 aasta vana. Elanud on ta ainult õues ja on loomult arglik ja metsik. Ilmselt on ta väga hea hiirepüüdja ja naabrid on talle samuti süüa andnud. Umbes 2 aastat olen mina teda toitnud ja viimasel ajal kiisu lausa ootab, kui koju tulen. Kõige suurem julgustükk kassi jaoks on minu näpu vahelt paar ampsu kanafileed võtta. Ta ei oska üldse näpuvahelt süüa ja võtab hammastega, kuid haiget ei tee. Muret teeb see, et ma ei saa talle ussirohtu anda, sest ta vabatahtlikult lihtsalt ei söö seda - proovitud.
Ma ei saa tema kasukat korras hoida, sest ta ei lase ennast kunagi puutuda. Ta on isegi nii umbusklik, et kui ma kohendan talle õue tehtud aset, siis ta nädalapäevad ei kasuta seda.
Nii vana proua ei harju vist inimesega kunagi ja kuidagi kurb oleks teda lihtsalt vannitoas kinni hoida ja loota, et ehk harjub. Ehk on mingit soovitust metsiku loomakese aitamiseks. Aitäh.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Väga tore, et tema eest hoolitsete. Üldiselt ma usun, et kõik kassid harjuvad. Mugava ja sooja eluga mitte harjuda on isegi metsikul kassil raske. Võimalik, et ta harjub elama teiega samal pinnal, aga teie vahel ei ole füüsilist kontakti. Miks mitte.
Ussirohtu võiks anda nii, et teete tableti kildudeks. Ütleme kümneks killuks. Mittepulbriks, sestpulber on kibe. Valite sellise toiduaine, mis talle väga maitseb. Näiteks see sama kanafilee. teete väiesed kuubikud lihast ja panete killu tabletti iga tüki sisse. Süüa annate siis, kui olete veendunud, et ta on jube näljane ja amps haaval. Seda selleks, et näha, et ta sööb ära. Teiseks söövad nad amps haaval paremini.
Ussirohud võivad olla kibedad, aga minu teada on Drontal parema maitsega, kui teised variandid.
Seega märksõna on pisikesed ampsud!

Heade soovidega,
Marion