Kassid


Küsimus: Mida teha, et kass harjuks teiste loomadega ja ei oleks enam agressiivne?07.04.2015

Tere!
Meil on kahe aastane steriliseeritud emane kass. Probleem seisneb selles, et ta on väga agressiivne. Ta ei lase end silitada ega üldse puudutada, kohe uriseb või näksab. Ta läheb endast täiesti välja, kui külla tulevad temale võõrad inimesed, koheselt läheb turri ja proovib külalisi rünnata. Sama on ka teiste loomadega.
Kassi on väiksest peale väga hoitud ning liiga pole talle tehtud, vahel mõtleme, et ta on liiga ära hellitatud. Ise otsib ta lähedust ainult siis, kui peremees magab ning ronib tema jalgade juurde magama.
Mida teha, et kass harjuks teiste loomadega ja ei oleks enam agressiivne?

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Mingil määral tuleb arvestada, et iga kassi iseloom ongi erinev ning meie seda oma tahtmise järgi muuta ei saa – mõni kass ei naudi hellitusi ning ei hakka neid ka nautima. Ka ei salli mõni kass teisi loomi ning ta lihtsalt ongi selline, et elaks meeleldi elu lõpuni ilma teiste neljajalgseteta.

Kuid liigsel agressiivsusel on kindlasti oma põhjus. Arvan, et sellisel juhul tuleks mõelda olukorrast nii: mitte kass ei ole probleem, vaid hoopis teie kassil on probleem, mis vajab lahendamist, et ka tal parem oleks. Esiteks kindlasti tuleks kassile lasta loomaarsti juures teha uuringud – ehk on tal mõni terviseprobleem, mis teeb talle valu ja ärritab. Võib-olla tekitab temas justnimelt teise looma juuresolek meeletut stressi ning ta üritab seda teile meeleheitlikult selgeks teha. Sellisel juhul soovitaksin proovida erinevaid stressi vähendavaid tooteid, mis on loomakliinikutes saadaval - rahustava toimega krõbinad ja/või spreid (nt. Feliway).