Kassid


Küsimus: Kas on mingeid nippe, millega kassi meelitada ja sülle võtmisega harjutada?11.04.2015

Võtsin pool aastat tagasi endale kassi, kes on ca 3-aastane ja olnud kasside turvakodu hoole all pojast peale. Muidu on kass krapsakas ja seltskondlik ning meiega juba harjunud (ei jookse iga kord diivanilt või voodist ära), kui me sinna istume. Samuti tuleb ise pai nuruma (mida me rõõmuga teeme). Ainuke, mida ta ei lase teha, on sülle võtmine, siis hüppab (või libistab ennast) käte vahelt minema. Muidu ma väga ei teeks sellest väljagi, aga mulle tundub, et tuleviku mõttes on siiski vajalik, et ma saaksin kassi rahulikult kinni võtta ja süles hoida. On ju kasvõi vaja näiteks ussirohtu anda või arsti juurde viia. Kas on mingeid nippe, millega kassi nö meelitada ja sülle võtmisega harjutada. Minu vana kass, kes nüüdseks juba üle vikerkaaresilla, näiteks peitis ennast ära ainuüksi selle peale, kui ma endale mõeldud tabletilehega krõbistasin, kuna ta teadis, et see hääl midagi halba tähendab. Ei taha, et uuele kassile sülle võtmine millegi ebameeldivaga seondub (ussirohi, arst jms), seetõttu tahakski teda eelnevalt harjutada ja usalduse võita. Tänan.

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tegelikult on väga palju kasse, kellele süles olemine – ja eriti just sülle võtmine – ei meeldigi, see ei ole midagi ebatavalist. Võite sülle tulemist harjutada näiteks mõne väga maitsva maiusega meelitades või ka paljude kasside lemmiku catnipiga (naistenõges), kuid minu kogemuse põhjal kassi üles tõstmist kuidagi erilist moodi harjutada ei saagi. Pigem keskenduge oma kassi veel tugevama suhte loomist – ehk tunneb kass läbi selle end süles mingi aja pärast mugavamalt või vähemalt kui teil on vaja talle midagi ebameeldivat teha (arsti juurde viia või ussirohtu anda), siis ei ole ta pärast nii pikalt solvunud.
Kui muretsete, et te ei saa nende tegevustega hakkama, siis pole te kindlasti üksi – väga suur osa kasse ei ole just suured tableti või transpordipuuri fännid. Kuid erinevate nippide läbi - kratist hoidmine, eelnevalt väiksemasse ruumi minek jne - on kõik võimalik.