Kassid


Küsimus: Kas neli kuud pärast steriliseerimist võib 10-kuusel kassil olla ikkagi "jooksuaeg", kass on mitu päeva kadunud?13.04.2015

Minu mure on selles, et meie isane kass läks kaduma. Steriliseerisime ta siis, kui ta oli umbes kuue kuune. Nüüd on ta juba umbes kümne kuune. 7.aprilli hommikul lasime ta välja ja tagasi ei ole ta tulnud. Me elame maal ja meil on üle tee mets. Oleme käinud läbi umbes kilomeetri raadiuselt kodust ja kutsunud kassi ning krõbistanud krõbinapakki. Kas on võimalik, et ta läks kuhugi pulma? Kus kohas kassidel üldse peamiselt pulmad toimuvad? Kas kassid suudavad koju tagasi tulla näiteks 15 km kauguselt? Kui kaua isastel kassidel umbes jooksuaeg kestab? Kui kaua on normaalne, et kass on kadunud?
Tänud ette!

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Väga raske on kuidagi välja, miks kass just seekord on kaduma läinud, sest kasside mõtteid me lugeda ei saa. Kui kass sai nii varaselt kastreeritud, on vähe tõenäoline, et tal jooksuaeg on, kuid siiski võib ta olla sellisel perioodil natuke aktiivsem ja uljam. Metsas on loomulikult ka teisi ohte – rebased, tee lähedal autod jne.

Kass kadumisel pole mingisugust normaalset pikkust, sest me kõik tahaksime, et meie kassid kaduma ei lähekski. Kuid ärge kaotage lootust – kassid võivad tagasi tulla ka nädala või pikema aja pärast ning olla sellel ajal käinud uskumatult kaugel. Pange kindlasti igale poole üles leiutasuga kadumiskuulutused ning kontakteeruge ka oma lähima loomade varjupaigaga.