Kassid


Küsimus: Mida ette võtta, kui nädalavahetusel kodust ära käies on kass voodisse pissinud?06.07.2015

Tere.
Meil on kodus 7-aastane steriliseeritud emane kass. Igapäevaselt käitub kass ilusti ning kõik oma hädad teeb oma liivakasti. Kuid vahest kui käime nädalavahetusel linnast ära siis jääb kass üksi koju. Iga päev käiakse talle süüa andmas, potti puhastamas ja pai tegemas. Kuid ikkagi üle ühe korra on meie voodi täis lastud. Ning just sinna, kus mina magan.
Oktoobris sai käidud kassiga ka igaks juhuks arsti juures. Tehti vereanalüüsid ning vaadati kass üle - kõik oli korras. Seetõttu ma julgeks arvata, et tegemist siiski kättemaksuga üksi jätmise eest...
Mõistus on täitsa otsas. Kuidas seda probleemi lahendada. Väga ebameeldiv on koju tulles ajati voodit küürima hakata. Kahjuks tegemist avatud stuudiokorteriga ning kassi ligipääsu voodile takistada ei saa. Olen proovinud panna ka voodile kile peale aga siis ta kraabib selle lihtsalt pealt ära.

Mida saaks veel ette võtta?

Tänades!

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Ma ei nimetaks sellist pissimist kättemaksuks, vaid sõnumiks, millega kass tahab näidata, et ta ei ole sellises olukorras õnnelik. Mõned kassid on väga "õrna hingega" ning üksi jätmine – isegi, kui külas käib toitja – võib mõjuda stressi tekitavalt. Kuigi selline pissimine on loomulikult ääretult ebameeldiv, siis võite olla üsna õnnelik, et te tegelikult teate väga täpselt, mis on selle põhjuseks.

Ehk aitaks, kui toitja jääks kassi juurde ka ööseks? Või ehk pole tal autosõidu vastu midagi ja ta saaks teiega kaasa tulla? Lisaks soovitan proovida erinevaid rahustavaid vahendeid: loomakliinikutes müüakse Feliway pihusteid ja seinadosaatoreid, mis on mõeldud kassi stressi leevendamiseks, ja ka rahustava mõjuga krõbinaid (näiteks Royal Canini Calm). Selliste toodete mõju ei ole küll näha üleöö, kuid üle pikema aja on tulemused tihti positiivsed.