Kassid


Küsimus: Mida teha, kui kass tahab õue, aga eelmine kord sai õues kolades tõsise trauma?11.08.2015

Tere!
5-aastane emane steriliseeritud kass käib õues, aga tuli kutsumise peale ikka tuppa. Nüüd on naabritel isane kass, kes terroriseerib kõiki teisi kasse ka. Minu kass oli nädal kadunud, saba katki, siis ilmus välja ja kuidagi ei saanud tuppa. Söötsimegi väljas teda. Lõpuks tuli tuppa, aga oli nii hirmul, et isegi liivakasti katte võtsime ära - ei talunud ühtki kinnist ruumi. Paitasime ja hoidsime õrnalt, kuni lõpuks leppis. Nüüd 10 päeva hiljem tahab jälle õue, kräunub ukse juures, aga kohe kui keegi kusagil liigub, põgeneb tuppa. Kui näljane oli, sõi kõike, muidu väga valiv ja üldiselt ara iseloomuga. Kuidas kassi aidata? Kas peaksin pigem teda toas hoidma ja kräunumise ära kannatama?

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Soovitan proovida õues käimist traksidega – nii saab kass oma värske õhu vajaduse kätte ning teil on süda rahul ja muretum. Traksidega õues käimine on küll omanikule natuke rohkem tööd, kui lihtsalt kassi uksest välja laskmine, kuid olen kindel väiksem risk uueks õnnetuseks on seda väärt.

Teine variant on loomulikult ka teha otsus, et kass enam õue ei saa. See on küll alguses kindlasti pererahvale ebameeldiv, kui kass palju välja mangub, kuid pikemas perspektiivis väärt otsus. Et kassil nii kurb ja igav poleks, tegelege temaga sellel ülemineku perioodil eriti palju – mängige temaga aktiivselt, et tal oleks midagi oma energiaga teha. Võid soovitada ka rahustavaid dosaatoreid (nagu nt. Feliway), mis võib harjumist lihtsamaks teha.