Kassid


Küsimus: Mida ette võtta kui kass pidevalt ja ootamatult ründab?27.08.2015

Tere,
Meie kass on 7-aastane ja steriliseeritud. Muidu täitsa tore kiisu aga täiesti seosetutel juhtudel hüppab korraks kõikide küünte ja hammastega kätte/jalga kinni ja jookseb siis ära.
Seda juhtub kui ma kas juba magan ja käsi/jalg on teki alt väljas, või kui juhtun näiteks nutma, siis kass on kohe platsis ja ründab:( Vahest ronib ka ise sülle ja nõuab pai, siis ühel hetkel tõmbab kõrvad pead ligi, ajab silmad suureks ja saba hakkab käima ning tükk aega põrnitseb ja siis ründab. Olen teda ära ajanud aga ta ei jäta enne kui ründab. Aga ta teab väga hästi, et see ei ole aktsepteeritav ja põgeneb kohe ära. Sest tavaliselt võtan tal siis turjast kinni ja viin ta duššinurka rahunema nii umbes 10 minutiks. Kui välja lasen, siis on jälle totaalne nurrukiisu, käib ja nühib vastu jalgu ja nurrub.
Oleme ka koju ostnud Feliway seinadosaatori. Kuid see ei ole midagi teinud. Kuna kassil on olnud põie ja neeruprobleemid siis sööb spetsiaaltoitu ja seega Calm toit ei ole lahenduseks:(
Samas ta mu meest ei ole kordagi rünnanud. Ometi mina olen see, kes talle süüa annab... Mõistus täitsa otsas. Kuid kuna lähiajal on plaan saada laps, siis ma ei saaks riskida, et kass imikut niimoodi ründama hakkab. Seega ühel või teisel viisil on vaja probleemile lahendus leida. Tänan!

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Kui kassil on varasemalt olnud põieprobleemid, siis tasuks esmalt uurida kindlasti ega põletik taas ägenenud pole. Samas võib ka probleem olla ilma otsese (meditsiinilise) põhjuseta – võib-olla on tal just Teiega seoses mingid ebameeldivad mäletsused, millest Te ise aru ei saagi (loomakliinikusse viimine või midagi sellist traumeerivat, mis tegelikult pahatahtlik ei ole). Kui kass on just ühe inimese vastu agressiivsem, siis ei pruugi ta üldse lapsest välja teha (olen kursis ühe sarnase juhtumiga, kus kass emale hüppas tihti jalga kinni, aga laps jättis teda täiesti külmaks) – seda näitab kahjuks vaid aeg.

Mõnikord on abiks selliste ründajate puhul täiesti emotsioonituks jäämine – tema käitumisest ei tohiks teha välja ning tema agressiooni lihtsalt eirata. Sellel ei pruugi küll otsest mõju rünnakute arvule olla, kuid liikumatult saab ta teha vähem "kahju".

Tänapäeval on ka mitmetes kliinikutes erilise väljaõppega loomaarstid, kes ongi spetsialiseerunud käitumishäiretele – arvan, et Teie juhtum on kindlasti selline, mis võiks saada kasu säärase spetsialisti külastamisest.