Kassid


Küsimus: Kas kass võib paraneda insuldist ja kohaneda tervise muutustega?18.09.2015

Meie peagi 8-aastaseks saav kass sai 4 kuud tagasi insuldi. Selle järgselt saab iga päev tableti verevedeldajat, et ennetada veretrombi. Arstide sõnul nägemine enam ei taastu. Kass pole aga endine, ta ei suuda enam tavapärast elu elada. Tualetti ei kasuta, kuigi haistmine on alles, kõik hädad teeb suvalisse kohta. Korralikult ennast ei pese, vahel harva vaid nägu, seega iga kord peale mustamist dušš ja föönitamine. Sööb hästi, kaalus juurde aga ei võta. On vaikseks ja nõrgaks jäänud, vahel veavad tagumised jalad teda alt, pidevalt teeb toas ringe ja kukub ühele küljele. Sööb lamavas asendis, poolviltu, kõht vastu maad.
Kass on meil juba 5 aastat olnud, kas tõesti tuleb meil langetada otsus ja ta "magama panna"?
Paranemislootust ei anta, aga kas on võimalus, et ta kohaneb olukorraga ja elab õnnelikku elu? Pereliikmed arvavad, et kassile on selline elu piin.
Enne diagnoosi panemist nuttis palju, nüüd seda pole, sellest eeldan, et valusid ei ole. Arst andis talle veel vähemalt 5 aastat, aga kas see on elu?
Iga päev vaatan teda ja nutan, mida edasi teha? Ma ei suuda otsustada teise elu üle.

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Sinu pere on hetkel väga raskes olukorras. Teha otsust kellegi elu üle ei ole kindlasti kerge, rääkimata olukorras kui see elu on teile niivõrd kallis.

Tänapäeval on vanemaks jääva kassi eest hoolitsemine tehtud üsnagi lihtsaks – internetis müüakse kassi-mähkmeid, loomaarstide abil saab leida parima viisi (ravimite, söögi ja toidulisandite abiga) pere lemmiku elu mugavamaks muutmiseks ja usun väga tugevalt, et ka vanem pime kass võib oma eluga väga rahul olla. Teda ei pruugi häirida see, et ta on aeglasem ja mitte päris selline nagu nooremas eas. Kass ei pea olema maailma parimas vormis selleks, et elust rõõmu tunda. Ma tean, et oma kassi on kurvastav sellises olukorras näha, kuid see ei tähenda kindlalt, et tal halb olla oleks.

Teie olete need, kes selle kassiga igapäevaselt koos on ja tunnete teda kõige paremini. See ei saa olema lihtne, kuid teie peate aru saama, millal ta tõesti enam hästi end ei tunne ja kannatab. Kui loomaarst on teile öelnud, et kass võiks veel vabalt 5 aastat elada, siis ma ei näe põhjust selles kahelda, kuid kindlasti võite ka oma meelekindluseks pöörduda mõne teise doktori poole teiseks arvamuseks ja uurida just seda, et kas too arvab, et kass kuidagi moodi oma praeguses olukorras kannatab.

Soovin teile palju edu – arvan, et olete juba praegu teinud palju õigeid samme oma pere lemmiku jaoks mitte alla andes. Ärge kiirustage oma otsustega, teie kass väärib parimat.