Kassid


Küsimus: Kas leitud emast kassi ja meie suurt domineerivat isakassi on võimalik lepitada?29.09.2015

Kevadel tõime koju ühe hüljatud emase kassi, kes on ilmselt lõigatud. Meil on ka suur ja tugev isane kass, kes on küla- ja metsloomade "hirm". Nüüd on nii, et omavahel kassid läbi ei saa, emane kass käib õuel ringi ainult kikivarvukil, sest kardab, et isane teda ründab. Ja seda isane ka teeb, kui võimalus avaneb. Emane viskab siis kohe selili ja ainult sisiseb. Kuidas ja kas üldse on võimalik neid lepitada? Saan aru, et isasel on instinktid, et teised nõrgemad tuleb allutada. Ja kuna emasel need instinktid puuduvad, ei saagi ta ju isase käitumisest aru?

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Küsimusest jääb natuke segaseks – kas isane kass on kastreeritud? Kui ei, siis soovitan tugevalt sellega alustada, sest kastreeritud/steriliseeritud loomad kipuvad üldjuhul olema leebemad ja vähem võitlushimulised. Lisaks kindlasti käige kontrollimas, kas emane kass ikka tõesti on steriliseeritud.

Saan aru, et kassid veedavad ka palju aega õues – ehk oleks abiks see, kui emane kass veedaks rohkem aega toas või on isane kass ka seal väga territoriaalne?

Eks aeg on see, mis on kasside lepitamises kõige tähtsam ja kuna nende territoorium pole ka väga selgelt piiritletud (nagu tubaste kasside puhul), siis on raske midagi väga kindlat soovitada, sest paljud lepitusmeetodid – spreid jne. – eeldavad tubaseid tingimusi. Soovitan ka kassidele näiteks kõrvuti süüa anda, et nad oleksid sunnitud teineteise kõrval rahulikult olema. Kuid ka siis o õueskäimisega kaasnevad segavad faktorid, nagu muud toiduallikad.