Kassid


Küsimus: Mida teha, et kass oleks õnnelik, tundub, et kui on päev otsa üksi, siis on selline kurb?06.10.2015

Tere,
Kodus on ca kuu tagasi leitud kassipoeg (emane). Praeguseks umbes 3 kuune. Minu mured:
1. Elan üksi, käin tööl ja kass on päev otsa üksi. Mängin temaga enne tööd, töölt tulles ja õhtul. Kas see, et kass on päev otsa üksinda - on normaalne? Ta on pisut tagasihoidlik ja üldse mitte selline möllukas, nagu tavaliselt sellises vanuses kassipojad. Kas ma peaksin midagi ettevõtma? Mulle lihtsalt tundub, et ta on pisut kurb ja tal on igav?
2. Olen teda harjutanud traksidega - sellega probleeme pole. Viin teda pea iga päev korra õue. Mulle tundub, et ta ei naudi seda. Veidi vaatame ringi ja tuleme kiiresti koju tagasi. Tahtsin teda varakult harjutada ringiliikumisega, et saaksin teda võimalikult palju endaga kaasa võtta (spets.seljakott on ka) - tundub, et pikemad retked ei sobi?
3. Olen mõelnud teise kassi võtmisele. Teisi loomi ta ei kannata üldse. Arst ütles, et võta siis, kui hambad on vahetunud - miks ta nii arvas? Kas teine kass õrnahingelisele minu kassile on üldse hea mõte?

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Vastan Su küsimustele siis ka mitmes osas:
1. See on väga hea, et Sa aktiivselt kassipojaga vabal ajal tegeled – noored loomad vajavad stimulatsiooni eriti ning see on nende arenguks tähtis. Loomulikult ideaalis saaksime oma lemmikutega veeta veel rohkem aega, kuid tööl käimine ja kodust eemal viibimine on suurema osa kassiomanike jaoks reaalsus. Soovitaksin vaadata loomapoodidest selliseid mänguasju, millega loomake end ka üksi olles ohutult lõbustada saaks – ehk mõned interaktiivsed maiustuse kättesaamise mängud või muud sellist.

2. Kõik kassid ei naudi õueseiklusi, eriti kui me ei tea, mis nendega õues enne leidmist üldse juhtuda võis. Kui ta väga jalutama ei kipu, siis pole teda väga mõtet seda tegema sundida ka. Loomulikult peavad ka kassid meie harjumustega leppima ja kui tuleb näiteks ette maalesõit või muu transport, siis pole ju midagi teha – eks tuleb reis kaasa teha. Kuid pea ka meeles, et kass saab ilusti kodus üksi hakkama pikemalt kui näiteks koer ning lühemateks väljasõitudeks võib ta ka vabalt mõne naabri abiga koju jääda.

3. Ma ei oska kommenteerida, miks hammaste vahetumine tähtis peaks olema – mida kauem kass üksi elab, seda rohkem ta üksindusega harjubki ja ei pruugi hiljem enam teisi loomi aksepteerida. Kuid väga tähtis on, et kass oleks enne teise tulekut korralikult vakstineeritud ja saanud parasiiditõrjet – siis ei ole riski, et noor loom endale mõne nakkuse külge saaks. Kui Sa pole kindel, kas Su kass teise loomaga lepiks, siis soovitaksin mina Sul proovida hoiukoduks olemist – sellega saaksid proovida teise looma lisamist perre ilma kohese täisvastutuseta.