Kassid


Küsimus: Kuidas õpetada kiisukest ise jooma?22.10.2015

Tere, võtsime 2 uut kiisut äsja (ühel ju üksi igav), üks on vanem ja sööb ja joob juba ise, aga teisega on suur ja minu jaoks südantmurdev mure. Kiisu nimelt ise väga vähe pehmet sööb aga ta ei mõista veel ise juua üldse. Olen teda lutitanud, et lapsekesele mingit vedeliku kerre saada, kuid ei oska teda kohe mitte kuidagi õpetada ise jooma. Oleme proovinud suukest juurde panna ja sisse pannud mokad, et äkki limpsab siis aga ta nagu ei oska ja kohe ronib mulle sülle tagasi ja kukub otsima lutti suure isuga. See, kellelt kassi sain, ütles, et kiisu sündis septembri algul, aga ma ei oska öelda, kas see tõsijutt või loba lihtsalt, sest kasvu järgi ma ei oska kiisukese vanust määrata. Ma ise olen suuremast osast päevas tööl (vanaema käib kiisusid kontrollimas muidugi) aga süda valutab kohe terve päev kiisukese pärast, et äkki teine näljas. Koju tulles nagu meeleheitlikult hakkab kugistama koort alla ja kardan seda ka, et pärast ei hakkagi jooma ise ja kugistab enda mao niimoodi lõhki.
Oskate anda nõu, kuidas harjutada kiisukest ise sööma ja jooma? Olen meeleheitel ja ei oska kohe midagi teha. Muretsen ennast sõgedaks. :(

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Kassipoeg peaks vähemalt kaks kuud olema ema juures ning kahjuks pole see aeg täis isegi siis, kui tilluke tõesti septembri alguses sündis. See aeg on kassipoja jaoks hädavajalik, sest ema õpetab talle kõike eluks vajalikku – kuidas käituda, söömist, hügieeni ja palju muud. Täiesti tõsiselt usun, et kassi parimaks arenguks võiksite proovida loovutajga ühendust saada ja uurida, kas beebi saaks ehk mõned nädalad veel ema hoole all sirguda.

Kui see aga kohe kuidagi võimalik pole, siis tuleb teil olla kassiema eest. Mao lõhki minekut nüüd kartma ei pea, kuid seda küll, et tühipaljast koorest sellises vanuses kassipojale küll ei piisa. Väikesed kassipojad ei ole alati aldid uusi toite proovima ja selleks tuleks söök teha eriti ahvatlevaks ja lõhnavaks. Soovitan proovida kassipojale pakkuda toorest hakkliha ja ka sooja püreestatud keedetud kana (koos puljongiga). Seejärel, kui ta juba midagi meelepärast on leidnud, saab sinna hulka segada pasteedilaadseid konserve, et ta nendega tutvust teeks. Kassid üldselt ei peagi palju jooma – nad saavad oma vedelikuvajaduse suures osas pehmest toidust kätte.