Kassid


Küsimus: Kuidas toimida, et meie äsja toodud kass öösel korteris ei kardaks ega näuks pidevalt?12.11.2015

Tere, võtsime varjupaigast 3-aastase väga argliku kassipreili 31.10. Elame korteris, nii et tubane kass. Varjupaigas oli ta veidi üle aasta. Steriliseeritud. See on meie esimene kass, nii et kogemused puuduvad. Tean, et tuleb kannatust varuda tema harjutamisega. Kõik oma vajalikud toimetused teeb ta kenasti ja õiges kohas ära. Sööb, joob, kraabib puud ja käib oma liivakastis. Õhtul mängime, nurrume, nühime, väristame rõõmsalt sabaotsa. Ise ta muidugi veel meie seltsi ei tule aga ei jookse ka peitu kui võtame sülle ja tegelema hakkame vaikselt. Kuid muret teeb tema öine käitumine, sest ei tea mida mina tegema pean. Kui kõik on juba voodis ja tuled kustus, hakkab ta käima toast tuppa rahutult, näub ja tundub, et on hirmunud, sest siis enam ei saa teda enda juures hoida, jookseb kohe ära. Lõpuks panime kõik toa uksed kinni ja jätsime talle esiku (kottpime), kust ta esimesed päevad liikumatult oli oma pesas. Hommikul on silmad jälle nii hirmu täis nagu näeks meid esimest korda. Õhtul sõbruneb ja öösel jälle näub.
Kuidas oleks öösel õige käitumine. Kas laseme tal kogu korteris rahulikult ringi liikuda ja ei reageeri ta näugumisele, kuni ta sellest üle saab ise, või peaks üritama teda kuidagi rahustada, või jäägu ööseks talle see pime esik ja vannituba, kinniste ustega.

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Sinu uus kass ei tundu üldse eriti arg, kui ta laseb end üsna rahumeelselt tõsta ja paitada :)

Ma arvan, et hetkel oleks kõige mõistlikum kassile natuke harjumiseks aega anda – erinevatel kassidel võtab uue kohaga harjumine erinevalt aega ning närvilisusest öösiti njäugumine pole üldse harv nähtus. Investeerige paari kõrvatroppidesse ning laske kassil olla korteris vabalt, sest ta ju peab siiski terve korteriga harjuma. Soovitan õhtul enne magamaminekut kassiga aktiivselt mängida – näiteks nööri otsas olevate mänguasjadega. Siis on kass vastu ööd väsinum ja ehk otsustab hirmust njäugumise asemel hoopis magama keerata.

Arvan, et njäugumine on suurema tõenäosusega alguse asi, kuid kui see peaks pikemalt jätkuma, peaksite juba täpsemalt mõtlema oma kassi rutiinide peale – millal ta magab, saab süüa, mängib jne – et selgitada välja, miks ta just öösiti niivõrd aktiivne on. Rutiini muutmine rohkem inimese rutiini sarnaseks võib muuta ka kassi öörituaale.