Kassid


Küsimus: Millest võib olla tingitud, et kassid päras 4-aastast kooselu on nüüd tülis ja kaklevad?18.11.2015

Tere,
Mul on 10-aastane isane kass ja 4,5 aastane emane kass. Mõlemad kassid on võetud kui nad olid umbes poole aastased ning on toakassid. Isane kass oli kastreerimata aga emane kass oli juba meie perega liitudes steriliseeritud. Neli aastat on kassid väga hästi läbi saanud aga nüüd viimased 10 päeva on olukord täiesti muutunud. Mõned korrad on kassid kakelnud ja nüüd emane kass tundub, et kardab isast kassi. Ta susiseb-uriseb ja kui võimalus, siis jookseb peitu aga isane tormab võimalusel järele. Kui nooremat kassi näha pole, siis vanem kass käib toas ring ja teeb kutsuvat häält. Kas emane steriliseeritud kass eritab ikkagi mingeid erilisi lõhnasid, mis isase segi ajasid? Kas pole imelik, et neli aastat hiljem hakkas isast emase lõhn segama. Käisin mõned päeva tagasi loomakliinikus isast kassi kastreerimas lootuses, et ehk muutub kasside omavaheline läbisaamine. Praeguseks on olukord ikkagi endine. Isegi kui võtan noorema kassi sülle, siis mingi aja pärast hakkab ta teise kassi peale "urisema". See olukord tekkis nii äkki. Kuni selle päevani said nad tõesti väga hästi läbi. Praegu on isane kass minu toas ja emane kass minu pojaga teises toas. Aeg-ajal lasen nad ühte tuppa, et näha, kas on muutust toimunud. Eraldi tubades on nad täiesti rahulikud: ei susise ega urise ja magavad öösel rahulikult. Kas peaksin vahel võtma ühe kassi enda tuppa ja siis vahel teise või peaksingi laskma nad lihtsalt kokku? See viimane variant on vist mitte eriti mõistlik. Tegelikult on isane kass olnud rohkem lähedust otsiv kass, igal võimalusel ronib sülle ja magab öösel minu juures, aga nüüd nii "kuri". Emane kass seevastu ongi olnud mitte selline sülekass, vaid vahel tulnud ja ninaga müksanud vastu nina. Sellel saatuslikul päeval ma keelasin nooremat kassi, kuna talle meeldib kõigile korteri ukse juures õlale hüpata. Sagimist oli sel hetkel palju. Kas see keelamine võis mõjutada nende suhteid. Üks kord küll kui emane kass ukse juures kräunus ja ma teda keelasin, siis isane kass ajas ta ukse juurest ära. Kuid siis mingit kaklust õnneks ei toimunud.
Või on tegemist võimuvõitlusega. Kas emase ja isase kassi vahel võib käia võimuvõitlus?
Ostsin rahustamiseks ka Feliway. Olen seda pihustanud kaks korda päevas neljal päeva.
Loodan, et oskate selle info põhjal midagi soovitada, sest ma ei tahaks kumbagi kassi kuhugi teise peresse anda.
Ette tänades

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Raske on täpset põhjust üritada välja mõelda, miks vanad sõbrad korraga tülli on läinud, kuid isase kassi kastreerimata olek võis selles kindlasti rolli mängida. Kastreerimata loom on olenemata teiste loomade seisust rohkem äksi täis ning tülialdis. Pidage ka meeles, et kastreerimise mõju ei ole näha päeva pealt, hormoonid võivad möllata kuni 6 kuud pärast operatsiooni.

Arvan, et kassid, kes on varem hästi läbi saanud, võivad seda saada ka pärast sellist juhtumit. Soovitan teil proovida nende kahega korraga erinevaid tegevusi läbi viia – toita, maiust anda, mängida – nii et nad peaksid olema lähestikku olukorras, kus on mõni teine tähelepanukiskuja. Kassid võiksid ka võimalikult palju aega koos veeta, et teineteisega uuesti harjuda. Ka feliway ei tööta päevapealt, vaid tulemusi vöib näha mõne nädalaga – soovitan pigem seinadosaatoriga varianti, sest sprei on mõeldud pigem pisikestele aladele (nagu näiteks transpordipuur), mitte korterisse.

Ärge andke alla, olen kindel, et kassid ajaga rahunevad ning saavad uuesti sõpradeks!