Kassid


Küsimus: Mida teha kui mu kassipoeg keelamise peale teeb veel rohkem pahandust?17.11.2015

Mul on 5-kuune kassipoeg ja tal on väga suur tähelepanuvajadus, ma tegelen temaga igal võimalikul hetkel, kuid kui selja keeran, siis ta läheb teeb midagi, mida ta teab, et ta teha ei tohi, näiteks läheb kraabib lillepotist mulda, ronib palmi otsa, riidenagi otsa, kraabib diivanit või hüppab küüntega mu riiete külge. Kui ma pahanduse tegemise eest teda keelan, öeldes valjemal toonil, et ei tohi või pritsin veega, siis ta läheb teeb kohe midagi muud, mis on keelatud. Konkreetne näide: kassipoeg ronis palmi otsa ja kõõlus seal, kui ma läksin keelama, siis ta jooksis koridori riidenagi otsa, läksin uuesti keelama, aga ega ta ei loobu, üritab ikka ja jälle.
Mida teha kui kass ei kuula üldse sõna?

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Teismeliseiga on nagu inimlaste puhu, ka kassilaste puhul üks kõik närvesöövamaid ja kannatust proovile panevamaid. Sellises eas kassi tähelepanu vajadus on lõputu ja energial pole piire. Keelust ta ehk isegi saab aru, aga uudishimu ja kehast pulbitsev soov ringi karata on lihtsalt liiga suur.

Soovitaksin loomapoest vaadata interaktiivsemaid mänguasju, millega kassil ka üksi põnev mängida oleks – ehk mõni ise liikuv hiir või maiuspalade otsimise "lauamäng". Ainuke viis teda rahunema panna on teda väsitades. Lisaks sellele ehk on ka teie enda jaoks kergem kassiga mängida näiteks laseriga, mis ei vaja inimesest palju, kuid kassile on lõbu tundideks. Kui ta teeb pahandust mõngite kindlate asjadega, mida te ei soovi, et ta puutuks, siis võib neid määrida ka kasse peletava vahhendiga, mis on saadaval loomapoodides. Kuna kass on ka juba üsna küpses eas, siis aitaks pikemas perspektiivis kindlasti ka tema kiiremas korras kastreerimine.