Kassid


Küsimus: Kas on võimalus, et õuekass harjub teise kassi ja veel koeraga?25.01.2016

Tere!
Rookisin väljas maja ees lund. Minu juurde tuli nuttes nooruke emane kass, kes oli külmast kange. Andsin süüa ja juua - loom lausa õgis. Siis kadus kuhugi. Eile juhtus sama lugu, lisaks loomakesel kõrvad ja käpad külmunud. Loom lipsas minu jalge vahelt keldrisse ja sealt enam ära ei läinudki. Hirmus hale temast, tundub, et juba kaua hulkunud, kasukas tolmu ja tuhka täis. Tegime talle sooja pesa ja anname süüa ja juua. Loomake otsib hellust, hõõrub käte vastu, kuid kui teda valesti silitan, kargab küüntega kätte, ise kohe ehmatab ja tahab hea olla. Näitab ennast vaid mulle ja mu mehele.
Saadab meid iga kord trepini, kuid edasi ei tule - kardab jälle tänavale sattuda. Meil on hea meel, et ta meil on ja kui talle keldris meeldib, las olla.
Probleem selles, et panime liivakasti, aga ta pole seal käinud. Kui teeb suvalisse kohta, siis varsti kelder ju kassi WC. Mida teha ja kuidas harjutada. Pealegi ehk õnnestub ta varsti viia arstile ülevaatusse vast narkoosis, sest metsik ikka. Ma aga tahaks, et loomake elaks meil toas - ta väärib seda. Meil aga emane kiisu ja väike koer. Kas on võimalus, et õuekass harjub teise kassi ja veel koeraga. Eraldi ruumi võimalust pole. Keldris nagu hale hoida. Käime seal päris mitu korda päevas aga siiski loomake vajab hellust ja kaminapaistet.
Ette tänades

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Kui kass juba teid usaldav ja julgeb teie juurde tulla, siis pole olukord kindlasti lootusetu ja olen kindel, et ajaga võib temast saada täiesti täisväärtuslik toakass.
Liivakastiga harjub ka kõige metsikum tänavakass, sest kraapimisinstinkt on neil niivõrd tugev. Selleks, et ta aga aru saaks, et just see on õige koht, peaks ruum, kus kast ja kass asuvad olema üsnagi väike – näiteks vannituba või WC. Lisaks peaks kast olema kindlasti pealt lahtine ja võimalikult suur.
Arvan, et kõige mõistlikum olekski kass esmalt saada loomaarsti juurde, kes tema tervist kontrolliks ja ka steriliseeriks. Lisaks saab siis ka kassile ussirohtu anda, mis oleks enne tuppa teiste loomade juurde viimist väga vajalik. Pool-arglikke loomi saab kinni püüda näiteks toiduga transpordipuuri meelitades või kinnises ruumi (keldris) ka lihtsalt kahe inimesega kinni püüdes (näiteks teki sisse) ja puuri ajades.
Pärast seda saaksitegi ehk kassi juba endale tuppa viia ja algselt teistest loomadest eraldada (näiteks vannituppa). Siis saab kass vaikselt harjuda toaelu ja liivakastiga ning ka järgmise sammuna tutvuda teiste loomadega.