Kassid


Küsimus: Kuidas kiisusid kiiremini teineteisega harjutada?08.02.2016

Tere!
Korra juba kirjutasin Teile. Ka mina võtsin oma koju külmunud ja näljase kodutu kassi. Algul oli probleem tema liivakastile harjutamisega. Eraldi väikeses toas harjus sellega ruttu - enam probleemi pole. Käisime ka arstil ja pesime narkoosis. Läks napilt, pesija ei kuivatanud kiisut täielikult. Magas ka kuidagi imelikult ja soojast kohast teki alt pani plehku, kui leidsin, oli loomake eluohtlikult maha jahtunud, terve öö soojendasin pudelitega. Täna virk ja kraps, nõuab end lasta meie elamist vaatama. Koera ta nii väga ei kardagi, vahivad lihtsalt teineteisele otsa. Mure on meie kiisus. Käib aeg-ajalt teist kiisut uksevahelt vaatamas, on tige ja ise ka närvis. Mure selles, et stressab nii, et ei söö. Öösel sööb paar tera oma lemmikkrõbinaid aga oma lemmik kiisuvorstist keeldub. Kas aeg parandab või on see väga paha, et ta peaaegu üldse ei söö. Panin tulnuka kassi kandepuuri ja lasin oma kiisu nuuskima. Turritas end minuti ja jooksis oma tuppa peitu. Uus kiisu aga solvus mu peale, istub voodi all ja ei tule enam minu juurde nagu varem. Oleks meie sõpruses nagu tagasilöök. Kuidas kiisusid rutem teineteisega harjutada
Ette tänades

Vastus: Ida Metsis, MTÜ Kasside Turvakodu vabatahtlik, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Iga kass on erinev – mõned harjuvad uute karvaste elanikega ruttu, teised aga kuidagi ei taha oma ainukese lemmiku positsioonist lahti lasta. Kuna teie esimene kass on juba eeldatavasti üks kord pere koeraga pidanud harjuma, siis ehk on lootust, et lepib ta ka uue elanikuga.
Kindlasti on vaja esimesele kassile näidata, et teda ei ole unustatud ning tema on ikka sama tähtis kui enne – talle tuleks pöörata ekstra palju tähelepanu (kui talle tähelepanu meeldib). Pikalt täiesti söömata olek väga hea ei ole, kuid kui kass siiski mingil määral toitu nokib, siis ohtlikuks olukord minna ei tohiks.
Kõigi kasside iseloomud ja harjumuse don erinevad, nii et selget juhendit, kuidas kõige parem harjutada loomi kokku, pole. Saan soovitada, et ehk oleks stressi ja pingete maandamiseks kasulik kasutada mõnda rahustava toimega toodet – näiteks Feliway sprei või rahustava toimega krõbinad. Toime pole küll kindlasti kohene, kuid ajaj möödudes, kui kassidel enam "emotsioonid laes" pole, on kergem ka aksepteerida teineteist. Seniks näidake mõlemale, et nad on tähtsad ja hoolitud - ning ärge kartke nende aeg ajalt kokku laskmist, eriti kui nad siiani teineteise suhtes otsest agressiivsust (kaklemise näol) näidanud pole.